Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi rezultati

Smanjili su liste čekanja i povećali broj operacija

12.02.2015., Zagreb - Na Medicinskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu odrzan je okrugli stol na temu unapredjenja lijecenja onkoloskih bolesnika Ucinimo svi sve. Ministar Sinisa Varga. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/4
25.03.2015.
u 14:25

Rezultati KBC Sestre milosrdnice praktički ugasio liste čekanja za kolonoskopiju, gastroskopiju, ultrazvuk srca... Čekanje za MR skraćeno sa 2017. godine na kraj 2015.

Za magnetsku rezonanciju u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice u siječnju se upisivalo pacijente za 2017., danas je to čekanje skraćeno do kraja ove godine. Srezane, pa čak i eliminirane liste čekanja, više pretraga i zahvata – prvi su učinci poslovanja novih sanacijskih upravitelja koje je ministar zdravlja Siniša Varga postavio krajem siječnja. Milijunski gubici i dugačke liste čekanja bili su tada, podsjetimo, argument ministru za smjenu bolničkih šefova u Osijeku, Rijeci, KBC-a u Vinogradskoj i na Rebru.

Prvi rezultati nove četvorke nakon dva mjeseca pokazuju da se broj pojedinih operacija udvostručio, a čekanje skratilo. U zagrebačkoj Vinogradskoj čekanje za operaciju sive mrene skratilo se na prosječnih 250 dana. Kako kaže sanacijski upravitelj te bolnice dr. Danko Velimir Vrdoljak, za taj se zahvat u Engleskoj čeka 340 dana, a oni su broj operacija sive mrene povećali sa 160 na 340 u posljednjih mjesec dana.

– Riješili smo neke organizacijske probleme, povećali efikasnost i nismo puno razmišljali o novcu. Kroz Program Plus praktički smo ugasili liste čekanja za ultrazvuk srca, kolonoskopiju, gastroskopiju, a kirurških listi čekanja nema i na to smo zaista ponosni. Čekanje za pacemaker palo je s pet na mjesec i pol – opisuje dr. Vrdoljak, koji ističe novi model financiranja bolnica. Kako kaže, sada imaju mogućnost raditi više i to naplatiti. Plaćanje po učinku kao ključnu promjenu u sustavu ističe i dr. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

– Nije više dovoljno pacijenta adekvatno zbrinuti po pravilima struke, već postaje vrlo važno sve to što je napravljeno adekvatno prikazati kako ne bismo nebrigom o fakturiranju direktno štetili ekonomskom poslovanju ustanove – kaže dr. Kurbel dodajući kako je i većina listi čekanja u toj bolnici skraćena na stručno prihvatljivu.

Unatoč slabijim rezultatima u Programu Plus, na Rebru također rade na skraćivanju listi čekanja, jačanju dnevnih bolnica, ravnateljstvo je preseljeno sa Šalate, a o ostalim detaljima nismo dobili odgovor na upit.

>> Programom plus u pet tjedana pregledano 23.308 pacijenata

Komentara 3

MA
matekosta195
18:11 25.03.2015.

Sad???? U zadnjoj godini mandata? Što ste radili do sada? Tek ove godine mizerni gospodarski oporavak, red za operacije se smanjuje... SAD STE SE SJETILI? ŠTO STE SVE U STANJU NAPRAVITI RADI FOTELJE!

PI
pitijestpit
00:13 26.03.2015.

ja neznam tko je ovog lopova postavio za ministra.. on je vec drugi dan obnasanja duznosti drpio.. uzasss

ZD
zdepar
16:09 25.03.2015.

kada posjetite bolnicu radi bilo kakve pretrage vidite da se smanjuje samo razumjevanje i istinito prikazivanje podataka a povećavaju laži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije