Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet na ulicama

VIDEO U Mariboru suzavac, ozlijeđeni policajci i 60 uhićenih

slovenija,prosvjed,maribor (1)
Reuters/PIXSELL
03.12.2012.
u 20:04

U Ljubljani su prosvjedi prošli mirno, u centru grada okupilo se 10 tisuća ljudi

Slovenci nastavljaju s prosvjedima protiv oštrih mjera štednje i korumpiranih političara. Dan nakon što je za predsjednika izabran bivši premijer Borut Pahor na ceste izlaze stanovnici više gradova, a mjere osiguranja posebno su pojačane u Ljubljani i Mariboru, prenosi Al Jazeera Balkans.

U Mariboru se traži ostavka gradonačelnika Franca Kanglera, kojega mnogi građani smatraju korupmiranim. Mariborska policija protiv građana je upotrijebila suzavac, javlja žurnal24. Prosvjed je počeo mirno, no policija je intervenirala nakon što su prema njima bačeni predmeti i pirotehnička sredstva. Grad nadlijeće policijski helikopter koji osvjetljuje mjesto događaja, a s kojega policajci pozivaju prosvjednike da se raziđu. Uhićeno je 60 ljudi, a ozlijeđeno je šest policajaca, javlja Slovenska radiotelevizija.

Protiv korumpirane lokalne vlasti prosvjeduju i građani Celja, gdje je uhićeno 15 osoba, uključujući i jedno 15-godišnjaka, javlja 24ur.

U glavnom gradu održana su dva prosvjeda, protiv gradonačelnika Zorana Jankovića te protiv vlade Janeza Janše, koja se iz krize planira izvući mjerama kao što su povišena granica za odlazak uz mirovinu, labaviji propisi za zapošljavanje i otpuštanje radnika, te rezanje plaća u javnom sektoru. U centru Ljubljane okupilo se oko 10 tisuća ljudi, neki su nosili transparente s fotografijom Janše iza rešetaka i natpisa "Gotov je". Ljubljanski prosvjedi zasad se odvijaju mirno, a prolaznici daju podršku prosvjednicima.

- Danas smo ovdje kako bismo prosvjedovali protiv ovakvog načina rješavanja krize, koja je ovih dana vrlo ozbiljna. Bilo bi dobro da netko podnese ostavku - kaže Zoran Rink, umirovljenik iz Ljubljane, prenosi Reuters.

Tijekom prošlog prosvjeda u Ljubljani, u petak, došlo je do sukoba policije i prosvjednika u kojemu je 30 ljudi uhićeno, a najmanje 15, većinom policajaca, ozlijeđeno. Građani Maribora prosvjedovali su i jučer.

Ključne riječi

Komentara 43

LI
list68
20:37 03.12.2012.

Eto kakav smo mi Hrvati narod. Slovenci žive bolje od nas, ali štrajkaju, i to svi, a mi, kojima je "voda došla odavno do grla", šutimo i trpimo, ne tako davno "HDZ", sada iste takve, "SDP", tko nam sutra dolazi.

PR
pržun
20:51 03.12.2012.

MOŽDA LESAR?

AN
Andreeejjj
12:04 04.12.2012.

Brača SLOVENCI uz vas smo, nedajte se lopovima i otjerajte te politicare koji pljačkaju i koji nas godinama ŽELE ZAVADITI. Ok, primitivce na obje strane uspjeli su ali normalan narod nikada neče, jer razmišljamo svojim glavama i hvala Bogu. U. U Mariboru je bilo 20.000 prosvjednika i svaka vam čast, čestitam od srca i nadam se da čemo i mi Hrvati se već jednom probuditi i otiči na ulice. Hvala vam da ste nam pokazali put kako se to radi. I mi cemo svoje uskoro u biti šta i ZAŠTO MI HRVATI ČEKAMO?!? Treba da nas brača slovenci dodju učiti, kako se to radi. SLOVENCI svaka vam čast, uz vas smo i naklon do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije