Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt vrijedan 332.000 eura

Novi mobilni mamograf za Dom zdravlja PGŽ-a

Rijeka: Primopredaja mobilnog mamografa Domu zdravlja
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
11.10.2023.
u 16:46

Kako je rečeno, povećat će se dostupnost mamografskih pregleda u županiji, posebice u Gorskom kotaru i na otocima, a vozilo je uređeno za prijem i mamografsko snimanje te je opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation

 Ključeve novog i prvog mobilnog mamografa, vrijednog 332.000 eura, koji će povećati dostupnost mamografskih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji, predao je u srijedu župan Zlatko Komadina ravnateljici županijskog Doma zdravlja Emini Grgurević Dujmić.

Kako je rečeno, povećat će se dostupnost mamografskih pregleda u županiji, posebice u Gorskom kotaru i na otocima, a vozilo je uređeno za prijem i mamografsko snimanje te je opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation, tvrtke Siemens Healthineers. Prostor u kojem je smješten mamograf ima gotovo 14 četvornih metara, s odgovarajućom zaštitom od RTG zračenja. "Preventivni pregledi dojki 'rođeni' su u našoj županiji, a taj je projekt kasnije prerastao u nacionalni program”, podsjetio je Komadina i dodao da je upravo sadašnja ravnateljica Doma zdravlja vodila taj preventivni zdravstveni projekt.

Program ranog otkrivanja karcinoma dojke u žena se 2004. počeo provoditi u Primorsko-goranskoj županiji, a 2006. je prerastao u nacionalni program. Emina Grgurević Dujmić dodala je da se tom investicijom ostvaruje slogan "mamograf ženi, a ne žena mamografu“, pa očekuje da će se odaziv žena na preglede povećati.

Radiolozi županijskog Doma zdravlja godišnje u prosjeku obrade više od 8300 mamografskih pregleda, a očekuje se da će ih nakon dolaska mobilnog mamografa biti više. U tijeku je određivanje gradova i općina, odnosno ruta kojima će vozilo prometovati. Naručivanje na pregled bit će moguće putem besplatnog telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 0800 200 041, gdje  će pacijentice dobiti i informaciju o lokaciji pregleda.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: SDSS: Nitko i nigdje do sada nije osporavao ćirilicu na spomeniku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije