Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erdoğan prijeti

Novi migrantski val u Europu preko Turske u listopadu?

turski prosvjednik, erdogan slika
Foto: Reuters/PIXSELL
02.08.2016.
u 10:00

Ako im EU ne ukine vize, Ankara prekida dogovor o izbjeglicama

Migrantski val, koji je zaustavljen sporazumom između Europske unije i Turske sklopljenim 18. ožujka, mogao bi ponovo zapljusnuti Europu nakon što su visoki dužnosnici i Turske i Europske komisije ovih dana otkrili da je sporazum trenutačno na vrlo krhkim nogama. Predsjednik EK Jean-Claude Juncker u razgovoru za austrijski list Kurier rekao da postoji “velik rizik” od urušavanja sporazuma s Turskom, a turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu u razgovoru za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorio je da će se Turska povući iz sporazuma ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke. Obećano ukidanje viza je, pak, dalje nego što se prije činilo.

Prijetnje i ultimatumi

– Rizik je velik. Uspjeh sporazuma zasad je krhak. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nekoliko je puta nagovijestio da želi prekinuti sporazum. Ako se to dogodi, možete očekivati da izbjeglice ponovo stoje na vratima Europe – rekao je Juncker.

On je priznao da je Turska ispunila svoje obveze u zaustavljanju prelaska neregularnih migranata s turskih obala na grčke otoke. EU je zauzvrat sporazumom obećao da će ukinuti Turcima vize za schengensku zonu čim Turska ispuni 72 uvjeta za to te da će pojačano preseljavati sirijske izbjeglice legalnim putem izravno iz Turske u zemlje članice EU. Obje stvari teku vrlo sporo ili nikako. Najveća prepreka ukidanju viza kontroverzni je turski zakon o borbi protiv terorizma koji dopušta da se pod optužbom za terorizam pritvaraju, primjerice, i novinari, što je za EU neprihvatljivo. No Turci inzistiraju na tome da im EU mora ukinuti vize.

– Ako ne dođe do vizne liberalizacije, bit ćemo prisiljeni povući se iz dogovora o vraćanju migranata i sporazuma od 18. ožujka – rekao je ministar vanjskih poslova Çavuşoğlu dodajući da od Bruxellesa očekuje odluku u listopadu.

Günther Oettinger, europski povjerenik iz Njemačke blizak kancelarki Angeli Merkel, izjavio je nedavno da ne smatra da će EU ukinuti vize za Turke ove godine. Andreas Scheuer, glavni tajnik bavarske stranke CSU, kaže da ukidanje viza trenutačno ne dolazi u obzir.

– Prijetnje i ultimatumi postali su novi stil ponašanja Erdoğanove Turske. Ali kad je riječ o ispunjenju 72 uvjeta za viznu liberalizaciju, nismo na turskom bazaru – rekao je Scheuer.

Sve napetiji odnosi

Napetosti između Turske i Njemačke pojačane su jer su vlasti u Berlinu zabranile Erdoğanu da putem videolinka govori na skupu svojih pristaša u Kölnu. Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdağ nazvao je njemačku odluku “sramotnom” te dodao da “Njemačka više nema pravo držati lekcije Turskoj o demokraciji, vladavini prava, ljudskim pravima i slobodi”.

>> Erdoğan prosvjedima pristaša želi destabilizirati i Njemačku

Komentara 10

DU
Deleted user
11:29 02.08.2016.

Merkelicu i briselske parazite poslati na psihičko vještačenje

Avatar Ohjooj
Ohjooj
11:52 02.08.2016.

eh merkelice čestitam, upropastila si Europu i vladavinu prava i naroda

ST
Stipan
11:56 02.08.2016.

Samo treba nastaviti sa zatvaranjem Balkan rute i sve EU države kao i Mađarska zatvoriti granice . Nitko ne smije dozvoliti Turcima da nas ucjenjivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije