Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURZA RADA

Novi gastarbajteri: U siječnju 810 Hrvata otišlo u inozemstvo

radnik-građevinarac
Foto: Arhivska fotografija
1/6
Autori: Vesna Brnabić, Ljubica Gatarić, Sonja Hoffman
11.03.2010.
u 08:15

Rekordna nezaposlenost u nas pojačala interes za poslove u inozemstvu, posreduju agencije i prijatelji – istražili smo što se nudi u susjedstvu i europskim zemljama.

Premda Europu trese rekordna nezaposlenost, europsko tržište nije posve zatvorilo vrata za nove radnike izvan eurozone. U siječnju ove godine 810 nezaposlenih Hrvata otisnulo se na neko od njemačkih poljoprivrednih imanja u potrazi za zaradom i kakvim-takvim poslom. Njemačka je i jedina država s kojom Hrvatska ima međudržavni sporazum te se posredovanjem državnih burzi svake godine zaposli približno pet tisuća nezaposlenih u branju šparoga, jagoda i drugim sezonskim poslovima u poljoprivredi, građevini, ugostiteljstvu ili bolnicama. Vrijedne ruke na mjesec mogu ubrati šparoga i za 10.000 kuna.

Slovenci zatvorili vrata
Procjenjuje se da u Italiji legalno radi oko 25 tisuća radnika iz Hrvatske, a ilegalno možda još toliko. Italija je i u krizi velika uvoznica radne snage te u godini izda oko 200.000 novih radnih dozvola i obnovi pola milijuna starih.

Slovenija je, međutim, nedavno zaustavila zapošljavanje stranaca jer su i njezini radnici bez posla. Hrvatska je također srezala broj novih radnih dozvola za strance na 948 za rijetka deficitarna zanimanja koja ne može pokriti iz sve punije domaće burze rada.

Iz Istre, Kvarnera i Dalmacije najčešće se regrutiraju kućne pomoćnice i njegovateljice starijih i nemoćnih osoba u Italiji. Erik Fabijanić, voditelj Ureda talijanskog sindikata INCA-CGIL u Rijeci, kaže da približno 8000 Hrvatica radi legalno, a još 10 do 12 tisuća povremeno i bez urednih papira. Ponuda poslova lošija je nego prije, a usprkos tome što je Hrvatska omogućila privatnim agencijama za zapošljavanje da posreduju i za inozemstvo, osobni kontakti i pomoć znanaca najčešći su i najpouzdaniji način pronalaska posla.

– Kad talijanske bolnice traže liječnike ili medicinsku sestru, u pravilu same ishoduju nostrifikaciju diploma i papire. Slično je i s drugim poslovima u metalskoj industriji, transportu, turizmu. Agencije koje u Hrvatskoj nude poslove najčešće krše talijanske zakone i radnicima ne osiguravaju vizu za rad, ističe Fabijanić. Poslodavac koji nudi legalan posao radniku mora dostaviti dozvolu za rad, radnik mora pečatom u putovnici potvrditi ulazak u EU, u roku od tri dana od početka rada prijaviti se na mirovinsko, a u roku od 7 dana regulirati boravak. Sve je drugo rad na crno.

Posao i u Afganistanu
Na portalu Moj posao kažu da su lani objavili 188 oglasa za radno mjesto izvan Hrvatske, što je znatno manje nego 2008. godine kada je objavljeno 406. Najviše su se tražili radnici u Crnoj Gori i Njemačkoj u turizmu, prodaji i brodogradnji. U prva dva mjeseca ove godine objavljena su 43 oglasa za rad u inozemstvu, i to 8 u Afganistanu, 4 u Njemačkoj te 3 u Arapskim Emiratima.

U Arapskim su Emiratima tražili stručnjake za elektroniku i zaštitu, a afganistanski Kandahar treba ljude u logistici i zaštiti. U istom razdoblju prošle godine objavljeno je 47 oglasa.

Austrijske su novine ovih dana donijele opširnu listu deficitarnih zanimanja popraćenu tvrdnjama da u ovome trenutku Austriji nedostaje 15 tisuća radnika.

KOJA SU ZANIMANJA DEFICITARNA: U EUROPI NAJTRAŽENIJI UGOSTITELJI I MEDICINARI


AUSTRIJA - Potraga za konobarima, kuharima i instalaterima

1. konobar.................................. 1642

2. kuhar........................................1047

3. elektroinstalater ....................813

4. trgovac...................................... 691

5. vodoinstalater.........................683

6. dipl. medicinska sestra........572

7. činovnik u industriji................552

8. medicinska sestra................550

9. trgovački putnik ......................527

10. socijalni radnik.................... 486

SLOVENIJA- Posla ima za građevinare i medicinske radnike

1. zidar ..........................................121

2. diplomirani ekonomist..........119

3. liječnik ........................................45

4. građevinski radnik....................32

5. informatičar ..............................26

6. bolničar..................................... 15


ITALIJA - Italiji nedostaje čak 40.000 medicinskih sestara

1. medicinska sestra..................................40000

2. konobar ......................................................1058

3. trgovac......................................................... 1044

4. bankovni službenik....................................... 397

5. informatičar ..................................................378

6. njegovatelj starijih osoba.......................... 347

7. liječnik........................................................... 284

8. radnik u ugostiteljstvu ................................244

9. NKV radnik ....................................................225

10. vodoinstalater ............................................221

MAĐARSKA - Traže se uglavnom informatički stručnjaci

- učitelj/profesor engleskog

- diplomirani bolničar

- tehnički voditelj u betonari

- upravitelj proizvodnje

- mlađi razvijatelj softvera

- savjetnik za SAP-ov softver

- informatički stručnjak

- informatičar za potporu korisnicima

ŠVEDSKA - Od zidara i šumskih radnika do informatičara i liječnika


- zubar

- kuhar
 šumski radnik

- konobar

- informatičar za potporu korisnicima

- veterinar

- zidar

- kozmetičar

- liječnik opće prakse

- web dizajner

Komentara 158

DO
doktorica
10:19 11.03.2010.

Vani se radniku i umirovljeniku ono što je zaradio poštenim radom ne uzimaju novci i ne daju onima sa privilegiranim mirovinama (to je hrvatski model)

LU
luena
10:43 11.03.2010.

Sta ima Hrvatska sa mojom zaradom ,na koju placam i koja mi je oporezivana tu gdje radim i zivim. Koja glupost nasim lopovima nece pasti napamet.

LU
luena
17:18 11.03.2010.

marko 53... ma sigurno neto...samo nemoj se zavaravat napojnice nisu da covjek kaze uh isplati se ...Kriza je ljudi su skrti postali.. neka svako svoju srecu pokusa u inozemstvu... marko radim i zivim u njem..znam ocemu ti pricam...necu nikog da..necu nikog da navodim svako mora da zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije