Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE ISPLATE

Novi dokumenti: NSA britanskoj agenciji isplatila 100 milijuna funti

'U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is pictured during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong June 9, 2013. T
Reuters/PIXSELL
02.08.2013.
u 07:27

NSA je željela osigurati pristup i utjecaj na britanske programe prikupljanja informacija

Američka obavještajna agencija NSA tajno je isplatila najmanje 100 milijuna funti britanskoj špijunskoj agenciji GCHQ tijekom prošle tri godine kako bi osigurala pristup i utjecaj na britanske programe prikupljanja informacija, proizlazi iz posljednjih dokumenata Edwarda Snowdena koje je objavio Guardian.

Ove vrlo povjerljive isplate vidljive su u dokumentima iz kojih je jasno da Amerikanci očekuju da im se ulaganje isplati te da GHCQ mora naporno raditi kako bi se zadovoljila njihova očekivanja. Kako piše Guardian, ova informacija pokazuje bliskost odnosa između dvije agencije, ali bi mogla i uzrokovati zabrinutost zbog utjecaja Washingtona nad britanskom najvećom i najvažnijom obavještajnom agencijom te dovesti do pitanja je li britanska ovisnost o NSA-i postala prevelika.

Ovi dokumenti posljednji su iz skupine dokumenata koju je objavio zviždač i bivši zaposlenik NSA-a Edward Snowden, koji je nakon skandala o prisluškivanju pobjegao iz SAD-a te mu je odobren azil u Rusiji. Snowden je upozorio na odnos između NSA-a i GCHQ-a rekavši kako su te organizacije zajedno odgovorne za razvoj tehnika koje omogućuju masovno prikupljanje informacija o internetskom prometu i njihovu analizu. \"To nije samo američki problem\", rekao je Snowden. \"Oni su gori od SAD-a\".

Dokumenti pokazuju kako GCHQ ulaže novac za u prikupljanje privatnih informacija iz mobilnih uređaja i aplikacija, kako su neki zaposlenici GCHQ-a izrazili zabrinutost zbog moralnog aspekta njihovog rada, te kako se količina privatnih informacija dostupna GCHQ-u preko interneta i mobilnog prometa povećala za 7000 posto tijekom proteklih pet godina, ali 60 posto britanskih povjerljivih informacija još uvijek dolazi od NSA-a.

>> Programom XKeyscore NSA češlja e-mailove diljem svijeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije