Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova generacija elektroničkih OI

Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev

Osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
29.07.2021.
u 10:43

Građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine, zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

"Navedenog dana u RH i u drugim državama EU počinje izdavanje nove generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade i predstavio detalje nove osobne.

Detalji novih osobnih iskaznica druge generacije

Cijena iskaznice iznosit će 100 kuna u redovnom postupku, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna, dok se za užurbani postupak cijena ne mijenja. 

Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina 

"U svrhu mjera demografske politike, a u svrhu poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, osiguravamo podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina hrvatskim državljanima s prijavljenim prebivalištem u RH. Ovim se Središnji državni ured za demografiju i mlade obvezuje osigurati sredstva za podmirivanje sredstva za izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku, naravno u cijelosti", kazala je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici. To znači brži prolaz graničnih kontrola.

Tako se također objedinjavaju zdravstvene i osobne iskaznice. Građani neće više morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenje, odnosno po novom Zakonu s rokom važenja od 40 godina, a s navršenih 65 do navršenih 70 godina građani mogu ishoditi osobnu sa certifikatima, ali i bez njih.

Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osiguran je e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica, a daljnje opremanje će se nastaviti. Građani neće trebati kupovati čitače.

Svi građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut.

Sutra i u dane vikenda neće se zaprimati zahtjevi, a građani će moći podići svoje iskaznice nove generacije u policijskim upravama i postajama čiji je popis objavljen na stranicama MUP-a.

Komentara 22

DU
Deleted user
12:04 29.07.2021.

Na osobnu, koja se treba tada zvati, "Kartica Identifikacije Osobnih Dokumenata" treba biti na čipu, osobna, zdravstvena, dopunsko, vozačka,oružni list, prometna,radna knjižica sa stečenim diplomama ,Nešto otprintano, nešto na mediju..

HE
Herceg56
14:21 29.07.2021.

Niste normalni,svaki tjedan neke promjene:zakone, dokumente, papire..,a sve na štetu jadni ljudi.Kakva smo država di se zakon mjenja svaku godinu?!

AF
AfganistanskiHrvat
11:14 29.07.2021.

A kada nabavimo nove za koju godinu idu nove u kojima će biti i vozačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije