Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga

Novac su dobili za uzgoj kobila, ali su ga trošili na dugove i zajmove

'29.09.2010.,Zagreb - Radnice tekstilne tvornice Kamensko zapocele su jutros opci strajk zbog visemjesecnog neisplacivanja placa od strane uprave. Djurdja Krnjak, Mare Zovko i Antun Crlenjak Photo: Ze
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
20.03.2012.
u 14:33

Pritvor je određen Petru Tonkoviću, Antunu Crlenjaku i još trojici suradnika.

Bivšeg šefa uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje Petra Tonkovića, bivše čelnike propale tekstilne tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora Rihtarića, suvlasnika tvrtke Vilinske poljane Davora Vlajčevića i bivšeg direktora u Hrvatskoj poštanskoj banci Ivana Sablju policija je uhitila, a tužiteljstvo za njih zatražilo pritvaranje jer sumnjaju da su državni proračun "olakšali" za 14 milijuna kuna. Nakon istražnog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu svima je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen jednomjesečni istražni zatvor.

Prebacivanje sredstava

Ovaj slučaj datira iz kolovoza 2008. godine, kada je Fond kojemu je Tonković zasjeo na čelo za mandata vlade Ive Sanadera odobrio Vlajčevićevoj tvrtki Ekograd iz Vukovara (u kojoj je direktor bio Crlenjak) 14 milijuna kuna kredita za gradnju farme za uzgoj kobila i proizvodnju kobiljeg mlijeka, kojim se inače liječe bolesti dišnog sustava. Ali, umjesto za obrtna sredstva, gradnju staje i kupnju kobila taj novac potrošen je za davanje i vraćanje zajmova, a 260.000 kuna otišlo je za sistematske preglede radnica Kamenskog koje su upućivane u ginekološku ordinaciju Tonkovićeve majke. Poveći dio sredstava prebačen je na račun Vlajčevićeve druge tvrtke – Vilinske poljane, najvećeg dioničara Kamenskog.

Da bi odluka fonda o odobrenju kredita i stupila na snagu, HPB, preko kojeg je išao plasman sredstava, trebao je osigurati još 20 posto od odobrenog iznosa, što u banci, shvativši da se neće moći naplatiti krenu li stvari po zlu, nisu htjeli učiniti. Naime, kao zalog za vraćanje kredita Vlajčevićeve Vilinske poljane dale su hipoteku na dvorac Golubovec kod Donje Stubice, procijenjen na dvostruko manji iznos od kredita. K tome, na dvorac je već tada bila upisana hipoteka Karlovačke banke od 7,5 milijuna kuna. Međutim, Tonković je ipak naredio da se novac doznači na žiro-račun HPB-a, a zatim je, kako vjeruje tužiteljstvo, na scenu stupio direktor Sabljo koji je Ekogradu ipak doznačio novac.

Sredstva su zatim raznim fiktivnim ugovorima prebacivana Vilinskim poljanama s kojima je Ekograd imao ugovor o suradnji u realizaciji projekta farme.

Račun u blokadi

Dio novca Vilinske poljane temeljem ugovora o zajmu dale su pak Kamenskom. U vrijeme kad je račun tekstilne tvrtke bio u blokadi, direktor Rihtarić, po navodima iz tužiteljstva, na Vlajčevićev nagovor sklopio je ugovor o ginekološkom pregledu radnica Kamenskog. Budući da plaćanje nije moglo ići preko računa tvrtke, liječničke usluge plaćene su s računa Vilinskih poljana.

Komentara 4

KO
kos99
14:44 20.03.2012.

Opet su nasadili jadnog Davora Vlajčevića, kad se igraš sa velikim igračima

ZA
zagrebHR
15:12 20.03.2012.

sad se sve vadi a sve se to i prije znalo i bilo je ubičejeno u mnogim firmama, ako je ova petorka krala neka ih osude, neće ih nitko žalit ali kad bi se sve otvorilo u Hrvatskoj svaki dan bi se privodilo samo radi ovakvih stvari, svi su hapali koji su mogli

BJ
Ben Juda Talmudan
18:13 20.03.2012.

A gdje je tu Ninoslav Nino Pavić ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije