Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplate na ruke

Novac iz crnog fonda primali i Darko Milinović, Bianca Matković...

darko milinović
Foto: PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
17.11.2010.
u 23:05

Tko je pomagao u punjenju tajne 'blagajne' vladajuće stranke, iz nje je i dobivao novac

Na platnoj listi nelegalnog fonda koji se stvarao pod političkim pokroviteljstvom bivšeg premijera Ive Sanadera bili su, tvrdi nam nekoliko dobro upućenih izvora, bliska suradnica bivšeg premijera Bianca Matković i ministar zdravstva i zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović. Milinović to, međutim, kategorično odbija i tvrdi da nikada nije primao novac na ruke.

Milinović: Podmeću mi

– Sve što sam u sedam godina uzeo bilo je nekoliko putnih naloga i troškovi za benzin, no to je išlo legalno preko blagajne stranke – kaže Milinović.

Ministar još naglašava da, od kada je na čelu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, to ministarstvo nije poslovalo ni s Fimi medijom ni s Massolom. Naglašava kako s marketinškim agencijama koje su u središtu afera uopće nije imao posla te napominje da možda upravo to nekomu smeta.

Popis imena koja se vežu uz crni fond mnogo je širi i na njemu su navodno dužnosnici koji idu do ranga državnih tajnika, a interesno ih je povezivao bivši premijer.

USKOK-ove istrage o izvlačenju novca iz državnih poduzeća i ministarstava sve više upotpunjuju mozaik koji pokazuje kako je bivši premijer Sanader oko sebe stvorio krug osoba od povjerenja koji je, barem što se financija tiče, predstavljao paralelni sustav. Kako je Večernji već pisao, riječ je o političkoj strukturi koja si je iz nelegalno izvučenog novca dijelila mjesečne naknade koje su u prosjeku bile na razini još jedne plaće. Postojanje paralelnog sustava potvrdilo nam je više potpuno neovisnih izvora. Za tu priču doznali smo od upućenih osoba u USKOK-u, iz policijskog kruga te iz kruga bliskog stranci na vlasti. Potpuno neovisno jedan o drugome, naši su nam sugovornici potvrdili da su na ilegalnim platnim listama bili Darko Milinović i Bianca Matković.

– Počela su razna podmetanja. To su apsolutne neistine. Riječ je o podvalama i sitnim igrama – rekao je Milinović, kojega smo bez puno uvoda pitali o paralelnim plaćama.

– Niti sam išta dobivao na crno, niti išta znam o paralelnim plaćama koje bi isplaćivao Barišić ili pak Sanader – kaže Milinović.

Na pitanje misli li, kada kaže da su posrijedi sitne podvale, na to da mu se ovim putem vraća za javno iskazane vizije o tome kuda HDZ treba ići i spekulacije da se u ne tako dalekoj budućnosti vidi na mjestu Jadranke Kosor, ministar zdravstva odgovara da to ne bi htio komentirati, neka svatko sam zaključuje.

– Očekivao sam da će početi izmišljanja, a možda nekomu smeta upravo to što nisam povezan s aferama. Osim toga, USKOK sve istražuje pa će se na kraju pokazati istina i o ovim optužbama – zaključio je Milinović.

Napuhani ugovori

Premda se radilo o isplatama u gotovini koje su išle na ruke, navodno ipak nije riječ o novcu koji je bivši HDZ-ov rizničar i šef Carine Mladen Barišić izvlačio preko Fimi medije, niti je riječ o golemoj svoti od 2 milijuna kuna i 300.000 eura što ju je Barišić odnio u središnjicu HDZ-a kada je shvatio da se protiv njega otvara istraga, a HDZ je to poslije iz istih razloga proslijedio USKOK-u. Prema našim izvorima, paralelni sustav koji se stvorio oko bivšeg premijera crpio je sredstva iz izvora vrlo sličnih onima Fimi medije, odnosno iz ugovora za razne usluge koji su se sklapali s osobama od povjerenja, a bili su napuhani, što znači da su plaćanja znatno premašivala vrijednost usluga, a preplaćeni novac vraćao se i dijelio u povjerljivome krugu.

Od istražitelja doznajemo da je model funkcionirao tako da se paralelna primanja isplaćuju onim dužnosnicima koji su pridonosili punjenju crnog fonda. Tko je pridonosio paralelnom sustavu, taj se i koristio pogodnostima.

Komentara 324

OB
-obrisani-
23:56 17.11.2010.

Piskarala opet donose presude.

SV
svizac
08:08 18.11.2010.

dr. House!

KR
krasnayi
23:24 17.11.2010.

mi hrvati!hehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije