Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva otoka idu BiH

Nova vlast spremna ratificirati sporazum Tuđmana i Izetbegovića

bildt, tuđman, milošević
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
26.07.2012.
u 12:30

Prema tom sporazumu Hrvatska bi izgubila otoke Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Kleka, ali bi joj ostao Stari Grad na Kostajnici, čemu se protivila Republika Srpska

Po čemu rješavanje pitanja granice Hrvatske te Bosne i Hercegovine ima veze s gradnjom pelješkog mosta, pitaju se hrvatski političari kako među vladajućima tako i u oporbi. Istup ministra prometa BiH Damira Hadžića i nije najbolje odjeknuo u Hrvatskoj kad je ovaj, vrlo netaktično i nediplomatski, zatražio te upozorio Hrvatsku da prije gradnje mosta treba dobiti suglasnost BiH, a taj pristanak uvjetovao prethodnim dogovorom dviju država o granicama te poštovanjem konvencije UN-a o pravu na nesmetan pristup otvorenom moru.

Time se, neizravno, ponovno aktualiziralo pitanje nikad do kraja riješene granice s BiH, ali i ideje iz krugova bliskih Vladi kako bi ipak trebalo ratificirati sporazum iz 1999. potpisan između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića te su, doznajemo, u Sarajevo već poslani takvi signali. Sporazum je najviše bure podigao zbog činjenice da su dva Školja u Malostonskom zaljevu, Veliki i Mali, te vrh poluotoka Kleka “predani” BiH. Ministar Hadžić jučer nije bio dostupan za komentar.

– Sporazum o cijeloj dužini granice između Hrvatske i BiH postoji od 1999. Nije nikada ratificiran, ali svakako to pitanje treba razmotriti jer smatramo da je važno da se to jedanput stavi ad acta, pod kategoriju riješeno. Za to ovdje postoje dobri uvjeti – izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Karte iz 1974. godine

U sporazumu, među ostalim, stoji i da se rješava još jedno sporno pitanje, ono oko Hrvatske Kostajnice, na koji je pak prigovora imala Republika Srpska. Naime, Stari grad u Kostajnici pripada Republici Hrvatskoj, što je utvrđeno temeljem katastarske dokumentacije. Naselje u gornjem dijelu Martina Broda uglavnom je pripalo Hrvatskoj, a uže naselje i željeznička postaja – BiH. Pojas oko Begluka, odnosno Uništa kod Bosanskog Grahova može biti predmetom razgovora, unutar propisane procedure, stoji u sporazumu.

Karte na koje se sporazum poziva nastale su 1974. U geodetskom odjelu općine Neum kazali su kako su od te godine, kada je obavljeno avionsko snimanje općine i razgraničenje s graničnim općinama Dubrovnik i Metković te nakon uspostave tih premjera, otoci Mali i Veliki Školj i vrh poluotoka Klek u sastavu katastarske općine Neum. Vlasnici zemljišta hrvatski su državljani, a hrvatski povjesničari i međunarodni pravnici tvrde da je prije toga gotovo 600 godina to bio hrvatski teritorij.

BiH će imati prolaz

– Taj sporazum imamo odavno, a na Vladi je da ga pošalje u ratifikaciju, što bi bio jedan od načina rješavanja otvorenog problema koji imamo s BiH. Granicu je dogovarao HDZ-ov predsjednik tako da tu ne vidim većih problema. No, ističem, ne vidim kakve veze imaju pelješki most i sporazum, ali granice se moraju definirati – kazao je izvor blizak Vladi.

Ako sporazum ode u ratifikaciju, a bosansko-hercegovačka strana ga je već ratificirala, HDZ-ovi glasovi i ne bi imali neku ulogu jer je riječ o utvrđivanju, a ne promjeni granice tako da je za prolaz dovoljno 76 ruku, a ne dvotrećinska većina. No iz HDZ-a nisu zadovoljni. S jedne strane, smatraju kako je neprihvatljivo da se Vlada, za koju smatraju da nije dobro pripremila diplomatski položaj prema BiH, dovela u položaj da se izgradnja mosta na hrvatskom teritoriju uvjetuje ratifikacijom te je sada ucjenjuje i ministar države koja u svom parlamentu nije ratificirala ni Daytonski sporazum, koji im je dao Ustav. S druge, problematični su Školji, što je “isplivalo” nakon potpisivanja sporazuma, zbog čega on do sada nije ratificiran, ali i otvaranje pitanja granice, procjenjuju, ne bi bilo dobro u ovom trenutku. BiH ima pravo na neškodljiv prolaz, to je točno, i imat će ga, smatraju.

– Nepotrebno je sada problematizirati – Hrvatska i BiH imaju granicu jer imamo potpisani sporazum. Nije oportuno prihvaćati teze ministra BiH te otvarati još jedno granično pitanje – smatra Davor Stier iz HDZ-a.

>>BiH ministar Hadžić: BiH neće biti Hrvatskoj ono što joj je Slovenija

Komentara 293

KO
korisnik2
12:41 26.07.2012.

"– Sporazum o cijeloj dužini granice između Hrvatske i BiH postoji od 1999. Nije nikada ratificiran, ali svakako to pitanje treba razmotriti jer smatramo da je važno da se to jedanput stavi ad acta, pod kategoriju riješeno. Za to ovdje postoje dobri uvjeti – izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić." evo vesne pusic. gura li se gura. sad ce ona to "sve srediti". potezom svojeg burzujskog pera...

DU
Deleted user
12:45 26.07.2012.

Ni Tudman ni Milanovic ni nitko drugi ne mogu darovati ono sto nije njihovo.Ta dva otocica odavno su u privatnom posjedu,i upisana u zemljisne knjige Dubrovacko neretvanske zupanije.Ako cemo raditi po sistemu jaceg,slicno kao sa zemljom na Prevlaci,onda bolje da nas nema.

LI
liskovaca
14:12 26.07.2012.

jebeš državu koja ne zna gdje su joj granice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije