Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv otpuštanja

Nova uprava protiv ministara: U HŽ-u nema 5000 radnika viška

'24.01.2012., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u upravnoj zgradi HZ-a,  predstavljeni su predsjednik uprave HZ Holdinga Rene Valcic i clanovi uprave Ivan Vukovic i Drazen Ratkovic. Drazen R
'Davor Puklavec/PIXSELL'
07.03.2012.
u 18:46

Nemoguća je i privatizacija društava ovisnih o HŽ-u, tvrdi novi šef uprave Rene Valčić

– Naš je zadatak da promijenimo mišljenje ministara Komadine i Linića – kazao je novi predsjednik uprave HŽ holdinga Rene Valčić predstavljajući se u srijedu na konferenciji za novinare s još dvojicom novih članova uprave, Ivanom Vukovićem i Draženom Ratkovićem.

Zlonamjerno ili ne

A nova uprava HŽ holdinga trebala bi promijeniti mišljenje ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Zlatka Komadine i ministra financija Slavka Linića o tome koliki je višak radnika u HŽ-u te o privatizaciji ovisnih društava. Dvojica su ministara, naime, nedavno iznijela brojke o najmanje 5000 ljudi viška u HŽ-u te o nužnoj privatizaciji 14 ovisnih društava kojima željeznica nije osnovna djelatnost. No Valčić i njegova nova uprava imaju sasvim drukčije mišljenje o tome.

– Ministar Linić izrekao je riječi koje su mu bile plasirane. Ako je u HŽ-u 5000 radnika višak, rekao sam mu, onda tvrtku treba zatvoriti – kazao je Valčić dodajući da ne zna jesu li te informacije ministrima plasirane zlonamjerno ili ne.

Prema njegovoj procjeni, u HŽ-u, koji zapošljava oko 17.500 ljudi, mnogo je manji višak radnika od brojki koje su dosad iznesene u javnosti, a on to naziva izvjesnim organizacijskim viškom. I za procjene bivše uprave HŽ-a o višku 2500 radnika samo u matičnim tvrtkama HŽ-a (a one zapošljavaju oko 12.500 ljudi) Valčić je rekao da ne vjeruje u te brojke i da nije jasno kako se do tih brojki došlo.

Za privatizaciju ovisnih društava Valčić je rekao da je gotovo nemoguća jer matičnim tvrtkama ta poduzeća trebaju kako bi dobila licenciju za obavljanje svojih poslova. Stoga će nova uprava HŽ-a biti i protiv te privatizacije.

Nagibni vlakovi

Valčić i Ratković bili su u upravi HŽ-a za koalicijske Račanove vlade, a tad je pokrenut projekt nagibnih vlakova i obnove ličke pruge. No, promjenom vlasti 2003. godine taj je projekt obustavljen, većina od šest nagibnih vlakova je izvan pogona, a modernizacija ličke pruge je stala. Valčić je najavio povratak tom projektu, koji je nazvao neželjenim djetetom HŽ-a.

Komentara 30

TO
Toni50
19:07 07.03.2012.

Nova uprava protiv \"iskrenoga\" mudroga ministara i njegovih brojeva !: U HŽ-u nema 5000 radnika viška...

ZO
zook
19:15 07.03.2012.

nema 5000 viška, svi ste višak več 15 godina, a ne zati što ste višak, nego zato što si željezničari koji su poveli borbu protiv fašističkih govana sad puštaju kriminalcima da ih vode i tako to...

GA
gary1
19:02 07.03.2012.

nema viška radnika, njih uvijek fali, ali zato vas neradnika ima ne na tisuće na stotine tisuća po cijeloj Hrvatskoj, vas nesposobnih i nepotrebnih foteljaša, joj da mi je malo vlasti da vas ja prorijedim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije