Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Siriju

Nova taktika SAD-a: Plaše Kineze kemijskim oružjem S. Koreje

Kim Jong Un
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 11:30

Objasnio sam da ne želimo živjeti u svijetu u kojem će Sjeverna Koreja dobiti dojam da je spušten prag za korištenje kemijskog oružja – rekao je Millner

SAD pokušava dobiti kinesku potporu za vojni napad u Siriji na način da objašnjava kako će ta akcija smanjiti mogućnost da Sjeverna Koreja u kineskom "dvorištu" iskoristi svoje kemijsko oružje, što bi značilo prijetnju sigurnosti Kine, piše AP.

Američki dužnosnik James Millner u Pekingu je rekao kineskim dužnosnicima da bi se napadom na Siriju "pojačao" međunarodni standard koji kaže da nije dopušteno korištenje kemijskog oružja. Objašnjavao je Kinezima da bi snižavanje praga za korištenje kemijskog oružja dovelo u opasnost američke vojnike, ugrozilo kinesku, ali i globalnu sigurnost.

Miller objašnjavao kineske interese

– Podsjetio sam na veliki arsenal kemijskog oružja koje posjeduje Sjeverna Koreja. Objasnio sam da ne želimo živjeti u svijetu u kojem će Sjeverna Koreja dobiti dojam da je spušten prag za korištenje kemijskog oružja – rekao je Millner nakon jučerašnjeg razgovora sa šefom osoblja kineske vojske Wangom Guanzhongom.

Rekao mu je da je u kineskom interesu da se "snažno odgovori na Assadovo korištenje kemijskog oružja". Kina je s Rusijom blokirala akciju protiv Sirije u Vijeću sigurnosti UN-a te se protive američkom napadu na Siriju kao odgovor na navodni kemijski napad koji se 21. kolovoza dogodio blizu Damaska i u kojem je poginulo više od 1400 ljudi.

Peking poziva da se pronađe političko rješenje za prekid sukoba u kojem je, prema procjenama, poginulo više od 100 tisuća ljudi, a iseljeno više od 2 milijuna. Iako je Kina još uvijek najvažniji saveznik Sjeverne Koreje, ponekad izražava i zabrinutost zbog prijetnje te države regionalnoj sigurnosti. Nedavno je američki ministar obrane Chuck Hagel upozorio da Sjeverna Koreja ima veliku zalihu kemijskog oružja koja prijeti Južnoj Koreji i 28 tisuća američkih vojnika.

>>Obrat: Zbog ruskog prijedloga Obama odgodio vojnu akciju u Siriji

>>Hrvatska podupire izjavu kojom se osuđuje 'napad kemijskim oružjem'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije