Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod povećalom

Nova packa EU: Nema investicija, a niste ni privlačni strancima

'12.07.2012., Zagreb - Radimir Cacic i Paul Vandoren na zavrsnoj svecanosti twinning projekta Razvoj sustava procjene ucinaka propisa, financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 200
'Davor Puklavec/PIXSELL'
27.07.2012.
u 19:22


Europska unija i dalje promatra što Vlada čini oko brodogradnje i kako potiče poduzetnike

Hrvatska i dalje ne privlači dovoljno investicija, pogotovo stranih. Nimalo ugodna pozicija za Vladu, da građane i ne spominjemo, manje od godinu dana prije ulaska u punopravno članstvo Europske unije, ali ni za Bruxelles kojemu također nije u interesu primiti državu problematičnoga gospodarskog stanja.

Reći će istinu

– Investicije. Na tom se području nije dovoljno napravilo. I dalje je loše. Nema stranih ulaganja, Hrvatska nije privlačna – bio je izravan jedan strani diplomat, dok je američki veleposlanik na odlasku James Foley vrlo otvoreno još jednom ponovio kako će “ako ga investitori budu pitali, morati reći istinu o investicijskoj klimi u Hrvatskoj.”

Lista zamjerki koje koče investicije je duga – nju su još početkom godine poslali diplomati iz EU Vladi, a danas su je pročešljali šef delegacije EU Paul Vandoren i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Kako su izvijestili iz delegacije EU, Čačić je predstavio napredak po točkama iz pisma, a najviše je, prema prvom potpredsjedniku, napravljeno u području javne nabave države, promocije investicija te ubrzavanja rješenja poreznih i parafiskalnih nameta. Jedan od sigurno najvažnijih koraka u privlačenju stranih investitora koji zaobilaze Hrvatsku regulirao bi se beneficijama i poticajima.

Snižene stope

Pripremljen je nacrt Zakona o poticanju ulaganja koji bi u jesen išao u Sabor. Hrvatska bi poticala ulaganja teška barem 150.000 eura, a ulagači bi plaćali porez na dobit po sniženim stopama ili ga uopće ne bi plaćali. Dosad je prag bio na 300.000 eura. Zasad se, kažu, čeka odgovor Bruxellesa pa, iako je bilo najavljivano da će biti usvojen ovog ljeta, ipak treba pričekati rujan.

Brodogradilišta moraju biti riješena što prije, ponovio je Vandoren. Važno je napomenuti da EK promatra odluke Vlade, no još nije donijela nikakav sud. Kako doznajemo, u Bruxelles još nije poslana ni sva dokumentacija.

Komentara 240

OB
-obrisani-
07:58 28.07.2012.

evo droba zvanog kamocemo iz HNS-a (hulje nulanovicevih srba)

AL
AlanFord
21:26 27.07.2012.

27.07.2012. u 21:23h LjutHrv@t je napisao/la: _____ Ma ti si pametnica naša. Kandidiraj se za premijera.

GO
gOOgLer
20:18 27.07.2012.

Lijepa naša siromašna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije