Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gadgeti

Nova Appleova igračka objedinjava kiosk, knjižnicu i udžbenike

Apple STore 5. avenija New York
REUTERS
26.01.2010.
u 15:35

Mnoge će razveseliti nagovještaj da se iPhone neće više ekskluzivno vezivati uz nekog operatora mobilne telefonije, a neki idu toliko daleko da najavljuju i iPhone OS 4.

Apple je u posljednjih četvrt godine prodao 8,7 milijuna iPhonea i 21 milijun iPoda. Telefona s jabučicom prodano je dvaput više nego lani, prodaja MP3 reproduktora iz serije iPod polako opada osim iPhoneu sličnog iPod Toucha, a Appleovo je i svako deseto računalo prodano u SAD-u. Čista dobit je 5,8 milijardi dolara. To je, najsažetije, jučerašnja samohvala o poslovanju tvrtke Apple uoči današnjeg silno iščekivanog predstavljanja novosti u Centru kulture i umjetnosti Yerba Buena u San Franciscu. Nijednu objavu novoga proizvoda najšira javnost ne iščekuje kao Appleovu. Međutim, atmosfere javnoga iščekivanja kao ovih dana nije bilo ni uoči predstavljanja iPhonea.

Apple je zbog konkurencije, koja iščekuje njegove proizvode da bi ih nemilosrdno kopirala (a među njima su i divovi poput Microsofta, Sonyja, Della i Hewlett Packarda), prisiljen objave držati pod vodonepropusnim velom tajnosti, pa se ni dan uoči predstavljanja novoga proizvoda ne znaju pouzdane pojedinosti. Ono što se moglo identificirati kao kontrolirano doziranje izvornih informacija govori o pločastom računalu kojim se upravlja isključivo dodirivanjem, a koje je ujedno i novi medij. Wall Street Journal najavljuje i snažan novi medijski servis sličan Appleovu internetskom dućanu za prodaju glazbe, filmova i programa za iPhone. Novi bi uređaj navodno mogao čitati i Amazonove elektroničke knjige, elektronički dostavljane novine, ali je sposoban biti i jedini udžbenik u školskoj torbi ako bi se tim putem distribuirale školske knjige. Predviđa se da bi se u godinu dana to računalo moglo prodati u čak 10 milijuna primjeraka.

Uza sve, najavljuje se i mogućnost prodaje iPhonea nevezanog za nekog pružatelja komunikacijskih usluga, a neki nagovješćuju i znatno unaprijeđeni iPhone OS 4. Ekskluzivni Appleov ugovor s AT&T-om je pri kraju, a konkurentski Verizon jedini u SAD-u nudi 3G mrežu s dvostruko bržim prijenosom podataka, pa to pametan biznis ne bi smio previdjeti.

O imenu nove naprave, koja bi bila nešto između računala i iPhonea, u javnosti se nagađa već mjesec dana. Najviše ih tipuje na ime iSlate, nešto manje na iPad, a pojavljuju se i takva imena koja nemaju predmetak "i" kao što su Canvas ili jednostavno Tablet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije