Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETNA EUFORIJA

Nogometna euforija - Hrvati se klade na Srbiju i Španjolsku

'South African supporters sing and dance while waiting for the opening ceremony of the 2010 FIFA football World Cup  on June 11, 2010 near Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg.  AFP PH
Foto: 'VALERY HACHE'
1/8
11.06.2010.
u 19:21

Svjetsko prvenstvo svečano je otvoreno, a prvu utakmicu odigrale su reprezentacije Južnoafričke Republike i Meksika (1:1).

Prvi put nakon 12 godina i tri posljednja svjetska nogometna prvenstva, onog najslađeg u Francuskoj te razočaravajućeg u Japanu i Njemačkoj, Hrvatima je početak lipnja uobičajan kao i početak svakog drugog mjeseca. To se vidi na svakom koraku. Na terasama kafića gledaju se utakmice, ali bez nekog navijačkog naboja jer koliko je gledatelja, toliko je i navijača. Svaki Hrvat ima svog favorita, zemlju za koju će navijati. To se vidi i po anketi koju smo proveli po hrvatskim gradovima, ali i među poznatim Hrvatima. Predsjednik Josipović reče da će navijati za susjede, a Južnoj Africi nalaze se susjedi sa istočne i zapadne granice - Srbija i Slovenija. Sva je sreća da ne igraju u istoj skupini. Možda mu se, kada su u pitanju Slovenci, još netko pridruži kada naši sjeverni susjedi budu igrali protiv Engleza koji su jedan od razloga zašto Hrvata nema u Južnoj Africi.

>>Za koga će navijati poznati Hrvati - Premijerka ima čak šest favorita na SP-u

Zagriženi stranci
Za razliku od njega Ljubo Jurčić preferira južnoamerički stil nogometa i Brazil, kao i Oliver Dragojević, a Anti Đapiću će biti vatreni navijač Nijemaca. Premijerka se, pak, lomi između čak šest reprezentacija.

I dok će Hrvati birati strane boje, stranci u Hrvatskoj navijaju za - svoje. Australac David Gibbs lud je za nogometom. Australija će - kaže - do četvrtfinala. Ako i neće dalje, nema veze. Svako gledanje utakmice - igrala Australija ili ne - pretvara se u glasnu zabavu s prijateljima, uz piće i ples. Nizozemca Woutera Simonisa posjetit će brat pa će zajedno - najvjerojatnije u nekom kafiću u gradu - bodriti svoj tim.

– Pomalo nagovaram Hrvate koji rade sa mnom da navijaju za Nizozemsku - smije se Simonis. Slovenski kulturni ataše Roman Weixler nacionalni tim ocjenuje “jako dobrim”, kao i Grk Alexios Georgiades svoj. Poseban bonus je, kaže, što na ovom prvenstvu sudjeluju velike nogometne nacije, osim, na žalost, Hrvatske. Za Hrvate će svakako biti najzanimljivije utakmice koje igraju reprezentacije Australije i Novog Zelanda za koje igraju petorica Hrvata. Jedan za Novi Zeland, a ostali za Australiju koja se nalazi u grupi sa Srbijom.

Srbija iznenađenje?
Možda ta utakmica u Hrvatskoj, posebice u nekim krajevima, podigne navijačke ali i nacionalne tenzije. Ipak, ostaje činjenica da će poslije pobjede ili poraza neke od reprezentacija ovog lipnja hrvatske ulice ostati mirne. Neće sigurno biti veselja, ludila ali ni očaja. Ako je suditi po koeficijentima u hrvatskim kladionicama, Hrvati najviše vjeruju da će Španjolci biti novi svjetski prvaci, a iza njih slijede Brazil, Engleska i Argentina. Međutim, hrvatski kladiteljski puk procjenjuje da bi reprezentacija Srbije koju vodi izbornik Antić mogla biti jedno od najvećih iznenađenja u Južnoj Africi. Nešto, kao recimo Vatreni u Francuskoj.

Zato mnogi se klade na njih, pa čak i u srazu sa Njemačkom. Ni pivari ovog lipnja neće trljati ruke od zadovoljstva kao prijašnja tri prvenstva. Hrvati će popiti puno manje jer će puno manje provesti pred televizorima. A ako nekome Hrvatu bude do nogometnog ludila, neka se zaputi preko granice i vidi kako susjedi uživaju u svom nogometnom ludilu.

Komentara 15

Avatar protivkomunista
protivkomunista
09:41 12.06.2010.

e novinaru dabogda ti srbin zet bio

OB
-obrisani-
10:14 12.06.2010.

Oktroirani predsjednik će navijati za susjede, što je tu čudno? Zato su ga i doveli! I Hrvati će masovno navijati za Srbiju i Sloveniju, naravno, da izgube! pozdrav vaš zmijicamala

ZA
zami
09:21 12.06.2010.

Ma kakva euforija, možda samo u novinama,dajte se saberite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije