Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužuje premijerku

Nobilo: Zbog crnog fonda i Kosor treba kazneno odgovarati

\'crna Zagreb, 05.11.2008.  Sudjenje Svjetlanu Stanicu i Ivanu Gotovcu za tzv. aferu Maestro. Odvjetnik Anto Nobilo. Photo: Sasa Zinaja/Vecernji list\'
Saša Zinaja/Večernji list
Autor
Ivanka Toma
12.09.2011.
u 21:58

Odvjetnik otpisanog potpredsjednika HDZ-a D. Polančeca i bivši tužitelj poručuje Bajiću da više ne može zaobilaziti J. Kosor

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor ne može biti izuzeta od kaznene odgovornosti nakon što je otkriveno da je njena predsjednička kampanja financirana iz nelegalnih izvora. 

Tu tvrdnju iznosi odvjentik Anto Nobilo koji navodi da se kampanja za predsjednika države u kojoj je Kosor sudjelovala 2004. godine ne vodi u ime stranke, nego je personalna, i osoba koja je predsjednički kandidat osobno snosi odgovornost za sve što se u kampanji događa.

Nema pojma

- Prema Zakonu o financiranju političkih stranka koji je u to vrijeme bio na snazi, predsjednički kandidat je osoba koja mora potpisivati izvješća o troškovima koja se dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu, dakle mora odgovarati i za njihovu istinitost - kaže Nobilo.

Tvrdnje premijerke Kosor kako nema pojma da je u njenu kampanju utrošeno 13 milijuna kuna (što proizlazi samo iz iskaza B. Pavošević danog USKOK-u i zbrajanjem cifri sa uplatnica koje je zakopala, a potom iskopala iz svoga vrta) Nobilo ne smatra argumentom koji bi Kosor izuzeo od odgovornosti. - Smatram da postoji osnovana sumnja kako je J. Kosor počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti - kaže Nobilo. Dodaje da, ako i nije bila izravno upućena u činjenicu postojanja crne blagajne, ona je iz skupa indicija morala znati da se na njenu kampanju troše sredstva koja nemaju legano podrijetlo. Morala je, nastavlja, iz činjenice da je zakupljen niz oglasa, da se koristila masa jumbo plakata, spotova, promidžbenih materijala, da je bilo angažirano estradnjaka... znati da sve to košta daleko više nego se legalno, kroz račune, prikazalo.

Imovinska korist

 - Uz sve postoji i protupravna imovinska korist jer je kao predsjednički kandidat Kosor u prvom i drugom izbornom krugu dobila određeni broj glasova koji se temeljio na nelegalnoj kampanji, a potom na temelju takvog rezultata dobila novčanu nadoknadu od preko milijun kuna - kaže odvjetnik Nobilo koji smatra da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne bi smio žmiriti pred ovom činjenicom nego bi trebao protiv Kosor otvoriti kazneni postupak. Smatra je, i to po funkciji šefice HDZ-a, suodgovornom za uništavanje dokaza o crnom fondu.

Komentara 80

SK
Skipper
22:34 12.09.2011.

\"Naškoditi Hrvatskoj! - jadna je to Hrvatska kojojo jedan Nobilo može naškoditi....

GR
grabice
00:52 13.09.2011.

možda se boje moderatori da netko ne napiše imena pravih gazda njihovih novina....

SA
santos008
09:32 13.09.2011.

Vidite vi ovog Marticevca iz Chicaga ,sta bi on radio ukoliko HDZ izgubi,zato Hrvati slozno ko i 1990 ,jer ako nista ovi vas ne tuku,a ovi nisu jos ni pobjedili a prijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije