Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALI MOŽE DOĆI DO VALOVA ZARAZE

Njemački virolog tvrdi: Nema više pandemije nakon što je većina preboljela ili je cijepljena

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
05.01.2023.
u 13:03

Jedan od vodećih virologa Europe, Thomas Mertens, direktor njemačke komisije za cjepiva na Institutu Roberta Kocha u Berlinu tvrdi da ne postoje uvjeti za nastavljanje govora o pandemiji, a rizik od pogoršanja situacije ne raste. Barem dok nema iznenadne istovremene pojave nekoliko varijacija.

"Mutacije su normalan proces" tvrdi Mertens, kada je riječ o bilo kojem virusu, a osobito onome poput Sars-CoV-2. Dakle daljnje promjene i prilagodbe virusa nisu nemoguće, osobito time što većim brojem prijenosa, mogućnosti za takav razvoj postaju time veće. Međutim, virolog naglašava da nema razloga za povećanu brigu. Naime, virus je prema njegovoj tvrdnji pronašao za sebe optimalne uvijete u kojima može koegzistirati s čovjekom vremenski neograničeno, a nadodaje i da nije pronađena niti jedna varijanta virusa koja može u potpunosti zaobići imunitet postignut antitijelima, kao ni onaj stanični. Naglašava, ipak, da osobe starije dobi i slabijeg zdravstvenog stanja, trebaju razmotriti primanje četvrte doze cjepiva.

S Mertensom se slaže i talijanski virolog Giorgio Palù, profesor na Sveučilištu u Padovi. Za talijanski Il Corriere kaže: "Slažem se s njime u potpunosti. Pandemija je situacija u kojoj se čovjeku nov i njegovu imunitetu nepoznat patogen neograničeno širi svijetom. Endemija znači da poznati patogen ostaje prisutan u populaciji i postoje slučajevi zaraze, ali protiv njega postoji imunitet izgrađen cijepljenjem i prirodnim putem."

Foto: Europol

Virolozi nadalje tvrde kako se iako u ovoj fazi koju nazivaju endemija, mogu postojati valovi zaraze, međutim njih se većina ne mora osobito bojati, a osobama kojima prijeti povećani rizik zbog dobi ili već postojećih zdravstvenih poteškoća preporučuju cijepljenje četvrtom dozom ukoliko njihovo stanje to dopušta. Nadalje, Mertens tvrdi i na primjeru Njemačke navodi, kako se službeno stanje pandemije, s obzirom na stopu procijepljenosti i preboljenja, ne smije nastavljati zbog pojave novih virusa koji uzrokuju respiratorne probleme.

Foto: Grgo Jelavic/ PIXSELL

Također, ističu kako je u budućnosti bitno što bolje razjasniti kome se, kada i u kojim razmacima preporučuje zaštita cjepivom te berlinski institut za sukladno tome radi na shemi cijepljenja protiv Covid-a kada konačno dođe kraj izvanrednom stanju.

>> VIDEO: Markotić: Gripa se vratila na velika vrata, bit će još teže nakon blagdana

Komentara 4

SA
sasha68
13:18 05.01.2023.

nestade korona ko rukom odnesena ali još pišu o ..ljudima u kini kako padaju po ulicama ahahaha

TE
Templo
15:38 05.01.2023.

Imunitet postignut cijepljenjem? Ovo je crni humor i zesca propaganda.....

V0
Vlaskoulicanec3.0
16:58 05.01.2023.

Mene zabrinjava ova rečenica: "Barem dok nema iznenadne istovremene pojave nekoliko varijacija. "... Time su vrata za novu plandemiju širom otvorena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije