Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemački šef diplomacije u Kini rekao što misli o Tibetu i cenzuri interneta

Westwerwelle
AFP
15.01.2010.
u 17:03

Westerwelle je pred imenovanje obećao da će u posjet primiti tibetanskog vođu Dalaj Lamu, na što NR Kina inače jako loše reagira i čini sve što može kako bi spriječila njegove susrete sa šefovima država.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle tijekom susreta s vodstvom NR Kine vrlo se neuobičajeno otvoreno zauzeo za ljudska prava i time napravio presedan. DPA i Reuters javljaju da je Westerwelle progovorio o stanju na Tibetu, što je u Kini tabu tema, te o sporu oko cenzuriranja interneta i hakiranja Googleovih sadržaja. Ovakve teme strane diplomacije u posjetu NR Kini uglavnom izbjegavaju ili im pristupaju uz krajnji oprez, i to bez obzira na svoju snagu.

No ovaj su put Westerwelle i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi u “prijateljskom, ali otvorenom razgovoru razmijenili različita mišljenja koja nisu željeli prešutjeti”, a situacija je to značajnija što se Westerwelle susreo i s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. Njemački šef diplomacije poznat je kao kritičar stanja s ljudskim pravima u Kini.

Dok je bio u opoziciji, kritizirao je svog prethodnika iz SPD-a Frank-Waltera Steinmeiera zbog premlake politike prema Kini, a prije imenovanja je obećao da će u posjet primiti Dalaj Lamu. Tibetanski duhovni vođa je 2007. zbog susreta s Angelom Merkel bio u središtu kinesko-njemačkog spora, jer NR Kina inače vrlo pomno prati putovanja Dalaj Lame po svijetu te vrši snažan diplomatski pritisak kako bi omela njegove susrete sa šefovima država.

Iako su obojica ministara izjavili da je otvorenost dobrodošla u odnosima prijateljskih zemalja, Jiechi je Westerwelleu uzvratio da Dalaj Lama nije samo duhovni nego i politički secesionistički vođa te da “otvorenost ne bi trebala voditi u miješanje u unutarnje stvari”.

Komentara 6

MM
Mladen Miletić
17:24 15.01.2010.

NOVI Njemački šef diplomacije u Kini rekao što misli o Tibetu i cenzuri interneta i da je homoseksualac. Uostalom kako je bilo nedavno objavljeno problem u Kini je da je 24 miliona majne žena nego muškaraca...

UK
Ugo Kajvez
00:44 16.01.2010.

jimbeam . Švabo dobio naredbu da ide to reč, ..... mućni glavom, KAKVE korist ima njemačka od toga?? ... ljudska prava??? .......... sprdačin, onda bi trebao ameri prebaciti za nezakonite konc logore itd ..... sve je to igra ...... zapadaa i istoka .. sitno prcanje NAJMANJE koristi imaju stvarna ljudska prava .....

JI
jimbeam
18:53 15.01.2010.

Svaka čast,za razliku od amerikanaca barem švabo ima muda da im kaže što ih spada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije