Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko Vučić zarađuje?

Njemački mediji o novoj eliti Srbije: Imaju male plaće, ali zato je puno korupcije

Beograd: Vučić proglasio apsolutnu pobjedu SNS-a na prijevremenim parlamentarnim izborima
Foto: A.H./ATAImages/PIXSELL
1/3
10.01.2024.
u 14:43

Pišući o Vučiću njemački list navodi: „I imovina koju taj ljubitelj odijela po mjeri i plemenitih vina službeno prijavljuje svodi se na skromni stan od 30 kvadrata i čini ga naizgled najubogijim predsjedničkim crkvenim mišem Balkana.“

Premijer, ministri i zastupnici na Balkanu spadaju u „najjadnije“ plaćene ljude na takvim pozicijama u Europi. „Ali ipak se njihovi poslovi često ispostave kao šokantno isplativi – i za njihove obitelji", piše Neue Osnabrücker Zeitung. To se, navodi njemački dnevni list, može zahvaliti korupciji.

U tekstu dopisnika iz Beograda Thomasa Rosera navodi se da recimo njemački predsjednik ukupno dobiva 24.500 eura bruto. U usporedbi s tim političari na Balkanu su sirotinja – srpski predsjednik Aleksandar Vučić, navodi list, zarađuje 1.450 eura neto. Njegov crnogorski kolega Jakov Milatović petstotinjak eura više, piše Deutsche Welle.

Pišući o Vučiću list navodi: „I imovina koju taj ljubitelj odijela po mjeri i plemenitih vina službeno prijavljuje svodi se na skromni stan od 30 kvadrata i čini ga naizgled najubogijim predsjedničkim crkvenim mišem Balkana.“

VEZANI ČLANCI: 

Navodi se da oporba pak vidi Vučića kao najbogatijeg čovjeka u Srbiji. „Zbilja posebno niske plaće političara i u Srbiji idu uz posebno rascvjetanu korupciju. Čak i skromno plaćene funkcije se, zbog moći koju nose, ispostavljaju kao šokantno isplative – pa i za obitelji i stranačke drugove“, piše list.

Kako navodi novinar Roser, državni poslovni natječaji idu „dobročiniteljima“ vladajuće stranke, za klijentelu se čuvaju bolje plaćeni poslovi u upravama javnih poduzeća. „Jer, zahvalnica što im je omogućen pristup vrču s blagom vraća se nazad u crnu stranačku blagajnu i privatne džepove."

List ocjenjuje da srpska „nova elita“ za svaki slučaj često upisuje imetak na imena bračnih partnera, braće, sestara i djece, ali ipak tu i tamo „demonstrira grešno skupu prestižnu odjeću“.

Roser navodi primjer više markiranih torbica (Dior, Chanel…) koje nosi medijska savjetnica predsjednika Srbije, prenoseći navode srpskih medija da koštaju i preko 20.000 eura. „To je skoro dvostruko više od njezine godišnje plaće."

Komentara 2

BE
bendzola
15:18 10.01.2024.

Živi u 30 kvadrata, plata mizerna, jede parizer i majonez svaki dan... hahaha

Avatar Melankolija
Melankolija
16:52 10.01.2024.

Ni na nebu, ni na zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije