Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija na izbore

Njemački mediji o izborima: 'Plenković bi mogao u koaliciju sa srpskom strankom', 'Milanović je hrvatski Trump'

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/16
18.04.2024.
u 10:55

Svi njemački mediji u svojim izvješćima ne zaboravljaju spomenuti upravo "ljuto rivalstvo" između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Gotovo svi najutjecajniji njemački mediji danas pišu o rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ali i dalje ih najviše zanima odnos hrvatskog premijera i predsjednika o kojem su pisali od kada je Milanović raspisao parlamentarne izbore te najavio svoju moguću kandidaturu za predsjednika države. Posebnu pozornost, mediji nadalje, posvećuju koaliranju stranaka te prognoziraju vjerojatnu nestabilnost hrvatske zbog "tijesne pobjede HDZ-a". Pritom ističu kako će vodeće političke stranke pokušati sklopiti savez s drugim frakcijama, čak i ako se njihovi politički stavovi razlikuju.

ZDF napominje kako HDZ nije uspio dobiti apsolutnu većinu potrebnu za sastavljanje vlade. Iz tog razloga, piše taj njemački mediji, Plenković neće bježati ni od koalicije sa srpskom strankom, kao ni dosad. Portal njemačke televizije ARD-a piše kako će HDZ i SDP morati pregovarati s manjim partnerima s desne i lijeve strane o koaliranju.

-Izborni ishod također je odlučujući za politiku Hrvatske prema Ukrajini i njenu poziciju unutar EU. Plenković podržava Ukrajinu, ali oporba ne, navodi ARD.

FOTO Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
1/18

Süddeutsche Zeitung piše kako unatoč optužbama za korupciju, Hrvatska demokratska stranka premijera Plenkovića, ostaje najjača snaga dok šef države Milanović, koji je htio postati šef vlade socijaldemokrata, gubi. Isti medij podsjeća na imenovanje višeg državnog tužitelja Ivana Turudića, kako pišu lojalnog HDZ-u, kojim Plenković kao da želi stati na kraj borbi protiv korupcije.

Nijemci podsjećaju na 30 smijenjenih ministara

Većina njemačkih medija se osvrće na "Plenkovićevu vladavinu" koji Hrvatskom upravlja od 2016. te pišu kako je HDZ na vlasti bio 26 od 33 godine od osamostaljenja Hrvatske. Napominju kako se Plenković pozicionira kao prozapadni i proeuropski, no kako ga kritičari optužuju za širenje koruptivnih mreža u državi i administraciji koje su započeli njegovi prethodnici. Spominju i broj "izgubljenih ministara u Plenkovićevoj vladi". - U gotovo osam godina vladanja Plenković je zbog korupcijskih afera izgubio 30 ministara, piše ZDF dok ARD napominje kako su mnogi ministri morali otići zbog optužbi za korupciju i sličnih skandala, što je Milanoviću bio dobar povod za napade na Plenkovićevu vladu tijekom izborne kampanje.

VIDEO: Slavlje u stožeru HDZ-a uz šampanjac i tortu

Milanović kao „politički kauboj“ i „hrvatski Donald Trump“

Podsjetimo kako je ARD još prije nekoliko dana Zorana Milanovića nazvao “grubim populistom koji se kreće između ljevice i desnice” te „kako se u samo nekoliko dana zna okrenuti za 180 stupnjeva“. Uz to je njemački ZDF Milanovića nazvao „političkim kaubojem“ zbog kojeg politički stručnjaci Hrvatsku vide na rubu ustavne krize. -Ovaj 57-godišnjak se i na druge načine pozicionira kao politički kauboj. On je protiv podrške Ukrajini, pokušao je spriječiti Švedsku i Finsku da uđu u NATO i sve više okuplja nacionaliste iza sebe, u samoj Hrvatskoj kao i u susjednoj državi Bosni i Hercegovini . Milanovića u medijima nazivaju "hrvatskim Donaldom Trumpom " koji je “prijatelj Vladimira Putina i Viktora Orbana”, piše ZDF.

Izbornom kampanjom dominiralo ljuto rivalstvo premijera i predsjednika

Svi njemački mediji u svojim izvješćima ne zaboravljaju spomenuti upravo "ljuto rivalstvo" između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. To rivalstvo je dominiralo izbornom kampanjom nakon što je Milanović raspisao izbore i iznenadio najavom svoje kandidature za premijera. Napominju kako se predsjednik i premijer nisu baš pokazali kao „kulturni protivnici“ TAZ.de piše kako se po pitanju Ukrajine, Plenković priklonio se Zapadu, dok Milanović nije nesklon ruskim stavovima i često se slaže s mađarskim šefom Orbánom i novim slovačkim vodstvom u kritiziranju Europe.

- Kad bi došao na mjesto premijera Hrvatske, Milanović bi bio izvor neizvjesnosti za liberalne demokracije na Balkanu, piše Taz.de. Ovaj se medij više od svih njemačkih medija pozabavio političkom situacijom pa tako i u četvrtak pod naslovom „Pest oder Cholera“ (kuga ili kolera) piše kako je situacija još neizvjesna iako je Plenković zadržao poziciju s oko 60 od 151 mandata u Saboru.

-Negov socijaldemokratski protukandidat Zoran Milanović sa svoja 42 mandata ipak misli da ovaj put ima šanse kroz koalicije kako bi manje stranke dobile većinu za promjenu vlasti, piše TAZ ističući kako to nije potpuno nemoguće jer SDP želi na svoju stranu povući “desničarski nacionalistički Domovinski pokret (DP), ultrakonzervativni Most i lijevo-zelenu stranku Možemo s konglomeratom manjina i malobrojnih stranaka”.

- Zoran Milanović se posljednjih mjeseci simpatijama prema Putinu i Orbánu pokušao dodvoriti desnom nacionalističkom taboru. Čak je svojom bosanskohercegovačkom politikom pretekao Plenkovića na desnici i žestoki je zagovornik daljnje teritorijalne podjele susjedne države, u skladu s interesima ekstremne desnice, piše TAZ završavajući svoje izvješće konstatacijom kako se Zagrepčani barem mogu tješiti činjenicom kako “stranka Možemo! prednjači u njihovu gradu”.

FOTO Vinski podrum, veterinarska stanica, kafić... Ovo su neobična biračka mjesta u Hrvatskoj

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
1/15

Tijekom izborne kampanje, podsjećaju njemački novinari, hrvatski političari su se bavili pitanjima koja uključuju najvišu stopu inflacije u eurozoni, nedostatak radne snage, ilegalnu migraciju i izvješća o raširenoj korupciji. - Milanović je optužio HDZ za “masovnu krađu” državnog novca. Plenković, koji je na vlasti od 2016., to odbacuje i upozorava da bi Milanović kao premijer mogao Hrvatsku članicu EU i NATO-a približiti Rusiji, prenose njemački mediji.

Rekordna izlaznost

Ono što je najpozitivnije u cijeloj ovoj priči je rekordan odaziv birača na izbore. U samo dva i pol sata prije zatvaranja birališta odaziv je iznosio 50,6 posto, što je više od ukupnog odaziva na izborima 2020. godine koji je iznosio 46,9 posto, zaključuje ZDF.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
1/21

Komentara 5

Avatar ciciban
ciciban
20:26 18.04.2024.

Opet nista bez Srba...

DA
dalmatimun1
19:03 18.04.2024.

Meni više baca na putina... pljunuti

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
15:14 18.04.2024.

Vječiti savez hdz - sdss.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije