Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemački i austrijski mediji: Sanader se vraća zbog prijevara s Hypom

Stoiber Sanader
Vanja Zubčić
04.01.2010.
u 16:24

Nazivaju ga "političkim kumom Hypovih poslova u Hrvatskoj", "najomraženijim političarom u Hrvatskoj", a neki mu se pomalo i rugaju u naslovu zbog "povlačenja odluke o povlačenju iz politike".

Mediji se u Njemačkoj i Austriji iz tjedna u tjedan sve žešće obrušavaju na krivce za megaaferu s Hypo Grupom i Bayern LB-om, u kojoj nisu štedjeli ni Ivu Sanadera, pa im je njegov najavljeni povratak u politiku prilično dobro sjeo. Agencija DPA kao mogući razlog za “povratak i promjenu mišljenja” navodi “katastrofu Hypo Alpe Adria Banke” i Sanadera naziva “političkim kumom Hypovih poslova u Hrvatskoj”.

U tekstu DPA koji su prenijeli austrijski dnevnici Der Standard i Wirtschaftsblatt zaključuje se da “Sanader nije bez razloga najomraženiji političar u Hrvatskoj”, podsjećajući na 40 milijardi dolara vanjskog duga. Kao mnogi drugi, Wirtschaftsblatt se čak pomalo ruga naslovom “Povlačenje povlačenja: Sanaderov povratak izvrnuo Hrvatsku naglavce” te još jednom podsjeća na “Hypo-gulaš koji je to pikantniji što ga se više podgrijava”. Münchenski Merkur otvoreno špekulira da je riječ o povratku zbog prijevara u Bayern LB-u. Süddeutsche Zeitung je Sanaderovu konferenciju za novinare popratio od prvog trenutka, isto kao i Deutsche Welle koji je Sanaderov potez nazvao pokušajem puča u HDZ-u.

Kleine Zeitung primjećuje da je Sanader “prouzročio strašan šok kada je odlazio, ali je još veće zaprepaštenje izazvao najavom povratka”, koji dnevnik naziva i “bijegom”. Reakcije su po Sanadera utoliko gore što su se austrijski Die Presse i Der Standard raspisali, a njemački mediji to prenose, da su nakon posla između Hypa i Bayern LB-a neke stranke dobile izdašne donacije. Vladajući austrijski ÖVP navodno je dobio 13, a krajnje desni BZÖ pokojnog Jörga Haidera 27 milijuna eura.

Spominju se obitelji koje su strašno zaradile na prijevari od oko 150 milijuna eura. Afera s Hypom iz dana u dan iznova se pretresa, pa tako i veze Ive Sanadera s bivšim bavarskim premijerom Edmundom Stoiberom te izvršnim direktorom Hypa Wolfgangom Kultererom, a sve su glasniji i zahtjevi za odštetu Bavarske.

Komentara 30

MB
mr_brown
16:39 04.01.2010.

bivši vođa kriminalne Zajednice (slika gore)

UK
Ugo Kajvez
16:41 04.01.2010.

Hahahahaha ... ima da nadrlja prije ili kasnije za svoje pljačke ..... nadam se da dobije skupnu sudsku presudu hrvatske i austrije sa doživotnim zatvorom .... i oduzimanje svu imovinu ...

PR
Protivcenzure
17:58 04.01.2010.

dvije internacionalne lopine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije