Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namet vozačima

Njemačka će naplaćivati autoceste 76 eura godišnje!

'unu zagreb 19.07.2008 ...autocesta A1...Zagreb - Split...kod izlaza za maslenicki most je zatvorena autocesta prema svetom roku i nastaje kolona vozila koja je duga do 10KM... Foto:Antonio Bronic  =V
'Antonio Bronic'
06.10.2011.
u 23:27

Ministar prometa Peter Ramsauer kazao je da mu se najboljim čini austrijski primjer naplate cestarine, a o prijedlogu će danas raspravljati CSU.

I Njemačka, koja se dugo opirala, počet će naplaćivati vožnju svojim autocestama! Najavio je to njemački ministar prometa Peter Ramsauer u razgovoru za dnevnik Bild. Ramsauer je kazao da će načelnu odluku o naplati cestarine donijeti u petak na stranačkoj konvenciji njegova CSU-a, koja je dio koalicijske vlade kancelarke Angele Merkel.

Nijemcima jeftinije

– Raspravljat ćemo o tome kako naplaćivati cestarinu, jer trebamo više novca za cestogradnju. Upravo traju pregovori o novome proračunu – kazao je ministar Ramsauer.

Istaknuo je da razmatraju mnoge modele, ali da im se najboljim čini austrijski.

– U Austriji za godišnju vinjetu treba izdvojiti 76,50 eura. Rade se izračuni za više scenarija, a jedan je orijentiran na austrijski model. No, potvrda se mora dobiti od koalicijskih partnera. I strani vozači koji se koriste našim cestama morat će platiti. Za nas Nijemce to je već godinama obveza kad putujemo u inozemstvo – kazao je Ramsauer. Ministar je najavio da će njemački vozači cestarinu plaćati po povlaštenoj tarifi jer je djelomično već plaćaju kroz ekološki i porez na mineralna ulja. Ministar kaže da se taj novac iz većih poreza i cijena goriva na autocestama sada slijeva u državni proračun, a da će klasična naplata cestarine u 100-postotnom iznosu ići u budžet ministarstva prometa, kako bi izgradili najsuvremenije ceste. Najavio je da će im za uvođenje naplate cestarine trebati između 1,5 i dvije godine.

– To nije posao koji se radi pritiskom na gumb – kazao je Ramsauer.

Treća mreža na svijetu

Njemačka je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj je vožnja svim autocestama besplatna. A mreža njemačkih autocesta prostire se na 12.813 kilometara, što ih stavlja na treće mjesto u svijetu, iza SAD-a (75.376 km) i Kine (45.400 km).

Besplatne autoceste u Europi uz Njemačku imaju još Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg i Finska. Vinjete su u Bugarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj. Naplatu po dionicama imaju Francuska, Grčka, Irska, Italija, Makedonija, Turska, Poljska, Portugal, Srbija, Španjolska, BiH i Hrvatska, a mostove i tunele naplaćuju Švedska, Norveška i Danska.

Komentara 46

AA
aabbcc
10:09 07.10.2011.

. A kaj ceka EU, pa za sve treba jos jednom naplatiti eu-cestarinu i nece nam trebati vise nikakve granice, vec samo NAPLATNE KUCICE !

PI
PIDOČA
08:27 07.10.2011.

napiše treća zemlja u svitu sa autoputevima??? a USA i Kina skoro trideset puta veće?

CA
CastrumFF
12:22 07.10.2011.

Pardon, kalkulacija je za jednu smijer...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije