Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Nizozemska je kriva za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici

srebrenica
05.07.2011.
u 16:12

Tužbu su pokrenuli obitelj Rize Mustafića, koji je bio električar za bataljun, te Hasan Nuhanović, bivši prevoditelj za nizozemski bataljun koji je u padu srebreničke enklave izgubio oca i brata.

Nizozemska država kriva je za smrt trojice Bošnjaka ubijenih u Srebrenici jer ih nizozemski bataljun nije smio predati srpskoj vojsci, odlučio je sud u Haagu i tako stvorio presedan za moguće brojne tužbe protiv Nizozemske.

Suci su nizozemskoj vladi naložili da isplati kompenzaciju obiteljima stradalih. Tužbu su pokrenuli obitelj Rize Mustafića, koji je bio električar za bataljun, te Hasan Nuhanović, bivši prevoditelj za nizozemski bataljun koji je u padu srebreničke enklave izgubio oca i brata. Riječ je maratonskom procesu koji se uz brojne obrate vodi već devet godina. Žrtve su radile za nizozemski bataljun i u njegov su se kompleks, kao i brojni Bošnjaci, sklonile u trenutku kada je Ratko Mladić sa svojim trupama ulazio u Srebrenicu. Dva dana kasnije Nizozemci su sve Bošnjake istjerali iz svog kompleksa.

U presudi je zaključeno da su pripadnici bataljuna, iako su djelovali pod mandatom UN-a, bili pod zapovjedništvom vojske i vlade Nizozemske kada su naredili Bošnjacima da napuste kompleks i tako skrivili njihovu smrt.

Ključne riječi

Komentara 347

OB
-obrisani-
23:57 05.07.2011.

daj funtu i odoh.....

OB
-obrisani-
00:54 06.07.2011.

Milojko ta Mirjam sa bradom ista Thompson....

OB
-obrisani-
22:25 05.07.2011.

čmičak...jesi li to ti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije