Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao u eu

Nizozemci uvode ograničenja za radnike iz Hrvatske

'Porshce employees work on the body shell of a Porsche Macan during a trial run of the new car body manufacture of sports car manufacturer Porsche in Leipzig, Germany, 13 March 2013. The small SUV Mac
'Jan Woitas/DPA/PIXSELL'
18.03.2013.
u 15:00

Nakon Njemačke, još jedna država od 1. srpnja uvodi mjere ograničavanja za zapošljavanje na najmanje dvije godine

Nakon što je početkom godine Njemačka odlučila iskoristiti pravo odgode potpunog otvaranja svog tržišta rada hrvatskim radnicima na najmanje dvije godine, isto je učinila i Nizozemska. Tamošnja je vlada objavila da će hrvatski radnici najmanje dvije godine nakon ulaska u EU i dalje trebati dozvolu za rad. Nizozemska vlada taj potez objašnjava stanjem na tržištu rada, odnosno povećanjem broja nezaposlenih.

Inače, i prije se nagađalo da će države – njih 14 – iste one koje su postavile barijeru rumunjskim i bugarskim radnicima pri zadnjem proširenju 2007., najvjerojatnije uvesti neku vrstu mjera i prema Hrvatskoj (uz iznimku Švedske i Finske). S prijelaznim razdobljima za hrvatske radnike, a ona najdulje mogu trajati sedam godina (uobičajena formula glasi 2 + 3 + 2 godine), računalo se još tijekom pregovora.

Uz krizu koja je pogodila države EU, uvođenje privremenih mjera ograničavanja, nakon kojih hrvatski državljani počinju uživati sva prava kao i radnici iz dotične države, odnosno EU, mnoge države shvaćaju kao principijelno pitanje, a ne kao mjeru usmjerenu protiv Hrvata – onako kako su se odnosile pri prošlim proširenjima, tako će i sada. No, za razliku od Rumunjske i Bugarske, mogu se čuti komentari, hrvatska radna snaga nije \"prijetnja\" njihovim tržištima rada jer je broj potencijalnih emigranata malen.

Države koje neće nametnuti ograničavanja zasad su Finska, Litva, Letonija, Rumunjska, Slovačka, Švedska, dok su nam iz Portugala odgovorili kako će obaviti tehničku procjenu posljedica otvaranja tržišta rada hrvatskoj radnoj snazi. Prema preliminarnim podacima, sve upućuje na to da ograničenja neće biti.

Komentara 4

Avatar m_m
m_m
16:19 18.03.2013.

A obećanja? Obećanje ludom radovanje. Druga faza će biti ograničenja za proizbode iz Hrvatske.

FU
furest
16:21 18.03.2013.

u biti sva korist od ulaska u eu za obicne gradjane hr, se odgadja do daljeg na neodredjeno, obicni gradjani hr, jedine koristi od ulaska u eu nece biti , ostaje zabrana zaposljavanja na 2 godine ili vise a istoo je i sa uvozom polovnih auta , u biti ostace sve isto , jedino ce nasi politicari ici u eu parlamen za masnu placu t i jos im obicni gradjani moraju platiti izbore sa 95 milijuna sve u svemu clanarina Nato plus clanarina eu i gubitak 2 milijarde eura iz sirije , neka mi netko pametan kaze , gdje smo sta dobili od europe

OB
-obrisani-
16:31 18.03.2013.

A pa sta ste mislili ,da ce vam nakon ulaska u EU otvorit sirom vrata ,imaju i oni nekvalificiranih radnika.. Strucnjaci se traze a tih nema kod nas za bacanje,samo na portalu. >:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije