Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Nitko ne želi Berlusconija: Bersani u pomoć zove komičara Grilla

Pier Luigi Bersani
Reuters/PIXSELL
27.02.2013.
u 19:09

Grillo uzvraća: nećemo u koalicije, ali ćemo podržati sve dobre mjere. Trebamo povući vojne misije, ukinuti povlastice političarima...

Premda smo došli prvi, nismo pobijedili, priznao je premijerski kandidat Lijevog centra Pier Luigi Bersani. Lijevi centar ipak će na konzultacije sa šefom države Giorgiom Napolitanom jer je jedna od ideja da se zagovara vlada programa, a ne politička vlada. Programe, zakone i mjere, koje bi predložila takva vlada možda bi dobili i potporu pokreta Pet zvijezda. Stoga će Beppe Grillo, premda nije bio na izbornim listama, otići na konzultacije sa šefom države.

Pokret neće ulaziti u koaliciju, ali će podupirati mjere koje neka od političkih opcija predloži u svome programu. Upravo se Bersani počeo zalagati za ono za što se zalaže i Grillov pokret, a odbacujući mogućnost koalicije s Berlusconijem.

Ulaskom 162 predstavnika pokreta Pet zvijezda u parlament sve se mijenja. Uskoro će međunarodna tržišta uvidjeti kako njihovo držanje neće uopće naškoditi državnim računima, dapače. Grillo je kazao da se neće otvarati gradilišta za koja nema novca, da svaki zakon mora imati financijsko pokriće. Novac se neće tražiti povećanjem poreza nego, primjerice, povlačenjem skupih vojnih misija po svijetu. Porez će se na nekretnine ukinuti za stanove u kojima se živi, a Grillo bi htio uvesti i minimalne plaće za sve Talijane.

Štedjet će se ukidanjem privilegija političarima, subvencija novinama, smanjenjem administracije. Parlamentarci Pet zvijezda već su odlučili odbiti plaće od 15.000 eura bruto i dobivat će samo 5000 eura, što je otprilike 2500 neto. Odjednom su i ostali parlamentarci najavili kako će to učiniti isto. Mnogi smatraju da je to prvi pozitivni rezultat pokreta Pet zvijezda.

>> Grillo: Hoću 100 posto vaših glasova i revoluciju!

>> Berlusconiju prihvatljiva koalicija s ljevicom, ali s Montijem nikako

Komentara 7

PP
Peter Petrovic
20:02 27.02.2013.

neka daju opet onomcirkusantu u ruke drzavu pa neka ih unisti do kraja,mozda budu vec jedmom otvorili oci. ili pak neka grillu tako ce taliani uzivati u vicevima,nije im bilo dosta vremena da skuze berluskonija,zato bi im trebalo :berlusconi koadjuviran sa peppe grillom.

Avatar Jana
Jana
19:54 27.02.2013.

Za Cameru lijevica Bersani 29,54% a Berlusconi 29,13% razlika 0,41% Za Senat Bersani 31,60% a Berlusconi 30,66% razlika 0,94% To u stvari nije nikakva pobjeda ljevice.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:33 27.02.2013.

Igrokaz za puk dok se ne dogovore i ne daju nešto Berlusconiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije