Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL NA PRISAVLJU

Nitko od čelnika HRT-a nije došao ni pozdraviti vjersku elitu

20. obljetnica Religijskog programa
HRT
01.03.2011.
u 16:24

Vjerski čelnici žale se zbog getoizacije religijskih tema i loših novinara izvan Religijskog programa

Dvadesetogodišnjicu Religijskog programa, koja je danas obilježena na Hrvatskoj radioteleviziji, obilježila su dva skandala. Prvi je što nitko od vodstva HRT-a nije došao na proslavu na kojoj se, uz urednike i novinare Religijskog programa, okupila vjerska elita iz svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj (predvođena riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem), a drugi je čitav niz prigovora koji su vjerski čelnici uputili HRT-u zbog lošeg praćenja vjerskih tema. Ali, očito uzalud, jer ih s vrha HRT-a nije imao tko čuti. Vrh HRT-a ispričao se, kako smo čuli, navodnim ranije ugovorenim obvezama, pa je proslava 20. obljetnice Religijskog programa prepuštena samo onima koji ga proizvode i onima koji u njemu sudjeluju.

Međutim, tu se, izgleda, skriva i najveći problem jer su se sudionici vjerskog programa pobunili zbog getoizacije vjerskih tema, tj. svjesno guranje u posebne emisije, a izostanak u informativnim i drugim programima.

Religijski program HRT-a obuhvaća čitav niz emisija na televiziji i radiju, a vjerski čelnici prigovaraju da najlošiji tretman imaju upravo religijske televizijske emisije, posebno Ekumena, kojima se neprestano mijenja termin i skraćuje trajanje bez opravdana razloga. To se tumači činjenicom i što Religijski program više nije samostalan, nego je sveden na redakciju unutar obrazovnog programa, a odnos prema vjerskim zajednicama odlično se mogao vidjeti kod izbora članova Programskog vijeća HRT-a, u koje nije ušao nijedan predstavnik vjerskih zajednica, premda je "vjerski kandidat" imao potpise i podršku čak 14 vjerskih zajednica!

Vjerske čelnike posebno smeta loša izobrazba novinara koji nisu dio Religijskog programa, pa se npr. u emisijama koje ne pripadaju tome programu mogu čuti svakakve besmislice i netočnosti u prilozima s vjerskim sadržajem. Stoga su predložili edukaciju novinara iz ostalih programa u praćenju religijskih tema. Predlaže se i pokretanje regionalne emisije međureligijskog sadržaja, prikazivanje više filmova duhovne i etičke tematike, ali i da se na internetskim stranicama HRT-a religijske emisije učine dostupnima za naknadno gledanje, što sada nije moguće.

Sve to, doduše, kako tvrde stoji u ugovorima koje su neke vjerske zajednice potpisale s HRT-om 2005., ali se one žale da se taj ugovor ne provodi u cijelosti. Također, solidarne su s onim vjerskim zajednicama koje nemaju potpisan ugovor s Hrvatskom radiotelevizijom i predlažu da se potpiše sa svima.

Religijski sadržaji s Hrvatskog radija su pohvaljeni, napose emisija Duhovna misao.

Komentara 37

PP
pero perić
21:37 01.03.2011.

...dajte nama katolicima jedan program i problem riješen!

CH
chemica
18:42 01.03.2011.

Ovakvo nešto može biti proglašeno skandalom samo u \"lijepo njihovoj\" i Islamskoj republici Iranu. Država u rangu Albanije i Kirgistana zbilja nema većih problema?

SV
svarun
18:05 01.03.2011.

@sinaj - ti si vjernik dakle zabranjeno ti je razmisljati!...i onako nemas cime...mars natrag u stado i bleji! ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije