Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na Pride

"Niti je Zagreb gay-friendly niti je Split metropola mržnje"

pride
Daniel Kasap/Pixsell
18.06.2011.
u 19:30

- Sigurno je da je Zagreb, u odnosu na Split, bliži civilizacijskim vrijednostima zajedničkim sa zapadnim demokratskim svijetom.

Sigurno je da je Zagreb, u odnosu na Split, bliži civilizacijskim vrijednostima zajedničkim sa zapadnim demokratskim svijetom. Ali, na Zagreb Prideu bilo je daleko više policije nego u Splitu, a da toga nije bilo, pitanje je što bi se dogodilo, odgovorio je don Ivan Grubišić na pitanje kako tumači tako veliku razliku između splitske i zagrebačke gay parade. Je li u Zagrebu bilo pojedinačnih negodovanja i protesta? Vjerojatno jest, drži don Grubišić, jer, napominje, Zagreb ima grupaciju mladih koji ne prihvaćaju drukčije, u vjerskom, etničkom ili drugom pogledu.

– Poznajemo ih s nogometnih utakmica i mislim da se ta grupacija preselila u Split. Na žalost, već se vrtićka djeca odgajaju tako da znaju tko je koje vjere i nacionalnosti pa se pitam koliko je pravo na različitost dio odgojnog i obrazovnog sustava. – I nije sve crno-bijelo, ali najčešće govorimo samo o posljedicama, a da uzroke niti znamo niti istražujemo – kaže don Grubišić.

Sociolog Dražen Lalić također ističe veliku razliku u pripremnim radnjama u Splitu i u Zagrebu. – Toliko osiguranja u svom sam životu vidio vrlo, vrlo rijetko. To je bila prevencija. Ali, niti je Zagreb metropola naklonjena gayevima, niti je Split metropola mržnje prema toj populaciji! Bile bi to olako donesene ocjene i zaključci. Pa u Zagrebu je posljednjih godina bilo neusporedivo više napada na homoseksualce ili pripadnike drugih rasa nego u Splitu. Split i Zagreb složene su urbane sredine u kojima ljudi različito reagiraju – ističe Lalić.

– Spolnost, seksualnost po zakonu je privatna stvar. I to je dobro rješenje. U Hrvatskoj je mnogo ozbiljnijih tema od ove koja se posljednjih dana nameće kao najvažnija. Ponosan sam na Split i Splićane u svakom pogledu – kaže dr. Duje Marasović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije