Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kučan:

'Nismo raspravljali o smaknuću hrvatskog emigranta'

Milan Kučan
Žurnal24/PIXSELL
13.01.2014.
u 23:56

Roman Leljak je početkom studenog javnosti pokazao dokumente iz kojih se, po njegovom navodu, može zaključiti da su pripadnici tadašnje Službe državne sigurnosti, ili Udbe, 1972. godine u Salzburgu oteli Crnogorca, prevezli ga u Ljubljanu, mučili i ubili.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan je u dopisu parlamentarnoj komisija za peticije demantirao navode da je 1972. godine kao član Centralnog komiteta  Saveza komunista Slovenije imao saznanja o ubojstvu hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca, piše Planet SIOL.

Kučan tvrdi da se iz kopije zapisnika sjednice održane 13. srpnja 1972. može vidjeti da se na njoj o Crnogorcu nije raspravljalo. Istraživač starih arhiva i publicist Roman Leljak je početkom studenog javnosti pokazao dokumente iz kojih se, po njegovom navodu, može zaključiti da su pripadnici tadašnje Službe državne sigurnosti, ili Udbe, 1972. godine u Salzburgu oteli Crnogorca, prevezli ga u Ljubljanu, mučili i ubili.

"Nisam raspravljao o likvidaciji protivnika"

Prema Leljkovim tvrdnjama, Crnogorac je ubijen kratko nakon sastanka Centralnog komiteta 13. srpnja 1972. godine na kojem se raspravljalo o "neprijateljskim aktivnostima". Na tom sastanku su bili Kučan i Boris Mužić kojega je Leljak već prijavio austrijskim organima progona. Navodno je na toj sjednici Mužić detaljno Kučanu pričao o slučaju.

Kučan tvrdi kako je to laž. Kao dokaz u svoju obranu je u Arhivu Republike Slovenije nabavio stenogram te sjednice iz kojega se, kako tvrdi, može vidjeti da o Crnogorcu nije bilo niti govora. - Ni na toj, a ni na bilo kojoj drugoj sjednici kojoj sam prisustvovao, nije se govorilo o planiranju likvidacija političkih protivnika režima - napisao je Kučan u dopisu.

Objašnjava kako se na toj sjednici rasprava vodila o sistemskim pitanjima operacija SDV-a i implementaciji smjernica za njegovo djelovanje. - Moje tadašnje stajalište je bilo da se zakonski moraju postaviti granice djelovanja službe - napisao je Kučan i dodao kako je smatrao da nadzor nad tim službama mora imati Skupština, a ne Savez komunista.

>>Milan Kučan prihvatio dužnost izvjestitelja za BiH

>>Kučan naređuje Pahoru da koalira s Jankovićem iako je autokrat

Komentara 8

CR
crocro
07:20 14.01.2014.

Nakon presude suda u Velikoj Gorici da neće izručiti Mustača Njemačkoj, svi su bili usmjereni na odluku državnog tužiteljska da li će podnijeti žalbu na oslobađajuću odluku o neizručenju. Svi su napeto iščekivali da li će državno tužiteljstvo biti do kraja dosljedno i podnijeti žalbu na odluku Vrhovnom sudu. Da drama bude veća brojali su se sati i minute do ponoći. Sada kada je ponoć prošla nigdje nisam uspio pročitati vijest da li je ta žalba tužiteljstva dostavljena do ponoći. Prve jutarnje vijesti nisu donijele tu informaciju, a niti u tisku nisam uspio pronaći tu vijest. Po logici bi to trebala biti važna vijest i na prvim stranicama. Ne znam zašto je nema. Ili je vijest objavljena a ja je ne vidim.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
08:23 14.01.2014.

I Roman Leljak je pravi slovenac i svakako primjerena ljudina da priča o kriminalu jer je još ne tako davno služio zatvorsku kaznu zbog prevare i krađe para.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
08:20 14.01.2014.

Milan Kučan je kao pravi slovenac sve radio i izradio uz Boga i domoljublje i kao takav bi prema balkanskim kriterijima i zavičajskoj kulturi trebao u očima običnih domoljubnih biti i ispasti istinski nevini vitez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije