Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin u sisku

Nisam željela znati tko što radi. I sada kada pričam o tome, drhtim

Vladimir Milanković (1)
Davor Javorović/PIXSELL
11.06.2012.
u 13:54

Svjedočila je Rozalija Šaban Božić, umirovljena službenica PU sisačke. Posla je u tim mjesecima, kazala je, bilo je pregršt.

OSIJEK – Rečeno je da su nekog vozača skinuli s autobusa i pretukli. Nije bilo dovoljno policajaca pa sam ja, iako specijalizirana za gospodarski kriminal, morala obaviti očevid. Nitko od tri osobe koje sam zatekla na mjestu nije želio razgovarati sa mnom – kazala je Rozalija Šaban Božić, umirovljena službenica PU sisačke. Ona je prva među više od 150 predviđenih svjedoka ispitana na Županijskom sudu u Osijeku, gdje se Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku sudi za ratni zločin nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992.

Pretučeni vozač Vlado Božić preminuo je u bolnici. Na očevidu nije, kaže, mogla mnogo učiniti. Svi su šutjeli, a u obližnji se vatrogasni dom, gdje je bila vojska, nije usudila ući “ni u ludilu”.

–  Iako to danas izgleda jako minorno, i sada kada pričam o tome, počnem drhtati. Bila sam jedina žena u to doba, neću ni govoriti kakve su mi epitete davali. Rekla sam kako je najbolje da mi idemo pa ćemo poslati nekoga drugoga – ispričala je.

Posla je u tim mjesecima, nastavila je, bilo pregršt.

– Oni su mene, ženu, helikopterom slali na ratište u Kostajnicu. Nisam ni znala što je helikopter – rekla je. Vladimir Milanković joj, tvrdi, nije davao nikakve zapovijedi.

– Nisam željela znati tko što radi. Što manje znam, to bolje – izjavila je.

Milankovićeva je braniteljica Nataša Čučić nakon rasprave komentirala da su im iskazi troje policajaca “samo djelomično pomogli”.

– No, oni i sada već govore kako Milanković nije imao dužnosti i ovlasti koje mu se stavljaju na teret – ustvrdila je N. Čučić. Milankovića, tadašnjeg zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, tereti se da nije spriječio ni kaznio pripadnike podređenih mu jedinica koji su ulazili u srpske domove, nezakonito ih pretraživali, a stanare zastrašivali, uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore. Ondje su ih, pak, fizički i psihički zlostavljali i time teško ozlijedili veći broj civila, od čega ih je 24 usmrćeno. Usto, i osobno je, navodi se, mučio srpske civila.

Komentara 9

Avatar madcap
madcap
14:10 11.06.2012.

Sve se više dokaza gomila o tome da, dok su Hrvati ratovali i branili svoje, hadezeovi jurišnici su u pozadini prljali našu borbu na sve moguće načine. Da im ja sudim, svjetla dana više vidjeli ne bi.

DU
Deleted user
15:16 11.06.2012.

@ madcap potpisujem

ZO
zornjak
14:08 11.06.2012.

I dalje se po medijima provlače trakavice o "strašnim zločinima Hrvata", uz sumnjive dokaze i iskaze, a godinama o srpskim mnogo većim i brojnijim zlodjelima, logorima mediji i pravosuđe - šuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije