Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbrojavanje!

Nikolića dočekao crveni tepih, a pratilo ga čak 13 vozila!

nikolić i dačić (1)
Igor Kralj/PIXSELL
30.06.2013.
u 10:34

Državnike u Zračnoj luci Zagreb dočekuje crveni tepih pa u praćenoj koloni stižu u centar grada

Posljednji sati dijele nas od članstva u Europskoj uniji što će se diljem zemlje obilježiti svečanostima. Središni je "doček" u Zagrebu, a očekuje se kako će slavlju prisustvovati niz državnika.

Među prvima je još jučer u Lijepu našu stigao Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore.

Jutros u 10.19 sati komercijalnim letom u Hrvatsku je pristigao Egemen Bagis, ministar europskih poslova Turske. 

Komercijalnim je letom stigla i kanadska ministrica rada Lisa Raitt. 

U 12.00 sati državnim je zrakoplovom na aerdrom sletio Igor Lukšić, zamjenik predsjednika vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore. Dočekala su ga tri vozila pri izlasku iz zrakoplova te mu je rasprostren crveni tepih i odmah ga je dočekala pratnja koja ga vozi u centar grada.

S pet minuta zakašnjena u Zagreb je sletio predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov. Pred njega i njegovu pratnju i članove osiguranja izašlo je sedam vozila, a dočekao ga je crveni tepih. 

U 12.45 sati na Pleso je vojnim državnim avionom sletjela predsjednica Litve Dalija Grybauskaite. Do centra grada stići će u pratnji tri vozila i kombija.

U 13.35 sati pristigao je Giorgio Napolitano, talijanski predsjednik. Italija je, barem kako se zasad čini, poslala najviše svojih predstavnika na slavlje u Zagreb.

Talijanske predstavnike dočekao je na čelu kolone policajac na motoru, vozilo hitne pomoći, pet vozila i četiri kombija. S delegacijom je u avionu i Emma Bonnino, talijanska ministrica vanjskih poslova. 

Prije talijanskog državnog zrakolova komercijalnim letom stigao je ministar europskih poslova Danske, Nicolai Wammen.

20 minuta ranije od predviđenoga termina na aerodrom je sletjela potpredsjednica Bugraske vlade i ministrica VP Zinaida Zlatanova, a svaki trenutak trebali bi komercijalnim letovima pristići Frans Timmermans, ministar  VP Nizozemske, predsjednik rumunjskog senata Crin Antonescu, kao i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Reeker.

U 14.38 sati sletio je Eamon Gilmore, potpredsjednik vlade i ministar VP Irske. Njihov državni zrakoplov u zračnoj luci dočekala su tri službena vozila na čijem je čelu policajac na motoru. Očekuje se skorašnji dolazak Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije i Ivice Dačića, predsjednika srbijanske vlade. 

U 15.48 sati na hrvatsko je tlo sletio i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić te šef vlade Srbije Ivica Dačić i to sa gotovo 20 minuta zakašnjenja. 

Stigli su kako bi se pridružili slavlju povodom hrvatskog ulaska u EU.

Kao i sve uzvanike do sada, na izlazu iz državnoga zrakoplova predsjednika Nikolića dočekao je crveni tepih a sigurnosnu kolonu koja će ga otpratiti do centra Zagreba čini čak 13 vozila.

Točno na vrijeme, kako je bilo predviđeno rasporedom, u 16.05 sati, u zračnu luku sletio je Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova. Pred švedskog ministra vanjskih poslova izašla su četiri vozila, a kolonu predvodi policajac na motoru koji će Šveđane otpratiti do centra grada.

U 16.10 sati državnim zrakoplovom u zračnu luku sletio je predstavnik Luksemburga Jean Asselborn, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. Odmah nakon slijetanja u zračnu luku iza njih stigao je predsjednik Češke Miloš Zeman.

Uz 40 minuta kašnjenja predviđenoga protokola, u 16.17 sati državnim zrakoplovom slezio je predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović, a predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Zagreb je stigao još jučer. Češki predsjednik Zeman uputio se prema Zagrebu u pratnji četiri vozila. Isti broj vozila ima i predsjednik crnogorske Vlade Đukanović, a pratnja od dva vozila namijenjena je potpredsjedniku Vlade Luksemburga.

Na aerodrom je oko 16.25 sati sletjela potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz De Santa Maria. Uskoro se očekuje dolazak predsjednika Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta.

Predsjednik Albanije Bujan Nishani, ministar europskih poslova Francuske Shierry Repentin, kao i slovački potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Miroslav Laičak u Zagreb će pristići komertcijalnim letovima, a ne državnim zrakoplovima. Komercijalnim letom stiže i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding.

U 16.38 sati u zagebačku zračnu luku stigli su važniji gosti ove proslave. Sletjeli su Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije i Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. Oni će krenuti prema Zagrebu u pratnji ukupno 12 vozila od čega su devet automobila i tri kombija uz poseban nadzor još trojice policajaca na motorima.

– Upravo stigao u Zagreb s @MartinSchulz kako bi proslavio ulazak Hrvatske u EU – napisao je na Twitteru Barroso netom nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku.

Premijer Milanović sutra će u 9 sati prisustvovati zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić otvorenju Europske kuće u Cesarčevoj ulici 6 u Zagrebu.

>>Počelo je, počelo! Strani državnici pristižu u Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije