Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči izbora u Srbiji

Nikolić sve jači, Tadić kaska, a o pobjedniku će odlučiti ‘Mali Sloba’

'A woman passes by a pre-election poster showing Serbian ultranationalist Radical Party leader Tomislav Nikolic in Belgrade, 31 January 2008. Nationalist hardliner Tomislav Nikolic won the first round
Foto: 'DIMITAR DILKOFF'
1/5
25.04.2012.
u 09:00

Upravo će Dačić, ocjenjuje novinarka lista “Vreme”, biti onaj koji će odlučiti nakon izbora hoće li na čelo Srbije doći Tadić ili njegov rival Nikolić koji je još nedavno bio na već zaboravljenoj crti Virovitica – Karlobag

Je li se Boris Tadić preračunao kad je svoj predsjednički mandat skratio za nešto više od godinu dana i ponovno izlazi na megdan bivšem kompanjonu Vojislava Šešelja, Tomi Nikoliću?

Tadić je predsjednik Srbije još od 2004. godine, ovo bi mu bio treći mandat, ali se računa kao drugi, zbog promjene ustava... Prema predizbornim anketama, stanje na ljestvici popularnosti jako je izjednačeno, Nikolić neznatno vodi u predsjedničkoj utrci, a posljednjih je dana njegova stranka, naprednjaci, u koaliciji s nekim manjim strankama, prilično povećala prednost i tuče Tadićeve demokrate za više od 4 posto. Na trećem mjestu sa 11,1 posto je stranka čiji je bivši šef umro u zatvoru, Socijalistička partija koju vodi aktualni ministar policije Ivica Dačić, poznat u nas po izjavi nakon napada na hrvatske navijače u Beogradu kako se “mi ne trebamo ponašati kao oni”.

Šešeljevo doba

Upravo će Dačić, ocjenjuje novinarka lista “Vreme” Tanja Tagirov, biti onaj koji će odlučiti nakon izbora hoće li na čelo Srbije doći Tadić ili njegov rival s krajnje desnice Nikolić koji je još nedavno bio na već zaboravljenoj crti Virovitica-Karlobag.

Danas se Nikolić nastoji riješiti tereta koji nosi iz Šešeljeva doba, čak je angažirao i bivšeg newyorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija, poznatog širom svijeta jer je bio na čelu tog grada 11. rujna 2001. godine.

Koliko je Nikolić platio dolazak bivšeg američkog političara? Čedo Jovanović, lider srbijanskih liberala i koalicije Preokret u kojoj je i Vuk Drašković, spomenuo je ovih dana u Zagrebu kako je Nikolić platio 100 tisuća dolara za dolazak slavnog gosta. Međutim, u Srbiji sve stranke troše golem novac u kampanji i pitanje je tko sve te bezbrojne jumbo plakate, radijske i tv spotove financira, kaže T. Tagirov.

Sve pomalo podsjeća na neke od izbornih ciklusa u Hrvatskoj, kad je Jadranka Kosor dala računicu koja nije pokrila ni pola stvarnih troškova.

U ovom trenutku u Srbiji se govori i o privatizaciji, iz Europske komisije traže ispitivanje 24 sumnjive privatizacije, pa se čak, eto baš uoči izbora, počelo i privoditi i optuživati u dva slučaja, Azotare u Pančevu i rudarskog bazena Kolubara.

– Sve će to leći nakon izbora, iako se sad tvrdi da to vlast ne čini zbog pritiska iz Europe nego zbog Srbije – kaže naša sugovornica.

Ako koaliciju uspije sastaviti Boris Tadić, u njoj bi se mogao naći i Čedo Jovanović svojim Preokretom, koji se kreće između 8 i 10 posto, iako ima analitičara koji tvrde da su prepreka toj suradnji osobni odnosi između Tadića i Jovanovića, koji je na početku karijere bio član Tadićeve stranke.

Zemunski klan

Prema nekim informacijama, ovaj put bi Ivica Dačić mogao biti premijer, ako Tadić uspije sastaviti koaliciju, jer sadašnji premijer Cvetković jako je pao na ljestvicama popularnosti. No, očito je da će Dačić svoju suradnju jako dobro naplatiti koalicijskom partneru. Predizborno vrijeme u Srbiji je i u znaku uhićenja osoba koje se smješta u treći naraštaj mafijaškog zemunskog klana, koji se uspio jako dobro oporaviti nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića i uhićenja koja su uslijedila, tu su na meti policije već mlađi pripadnici čiji očevi su već pali u borbi s konkurentskim klanovima.

Komentara 31

OB
-obrisani-
17:24 25.04.2012.

25.04.2012. u 17:07h vrtolet je napisao/la: i nisi iz srbije...rekao bi da si vukovarac ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grešiš i to debelo ... Serbia Centrale !

OB
-obrisani-
16:36 25.04.2012.

acide možda grešim za nikolića....učinilo mi se da navijaš za grobara

TO
Toni50
09:06 25.04.2012.

To mi se dopada dosta neprestalnoga kakanja po hrvatskoj opiši kako jesituacija i kako se postupa kod našeg bratskog naroda; uvjek sve vjesti i događaji isti samo druga imena a razlike gotovo nikakove nema !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije