Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radna snaga

Nijemci trebaju gotovo 1,5 milijuna radnika! Evo koja zanimanja se traže

Radnici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
14.05.2019.
u 17:06

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo.

U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 milijuna radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom razdoblju prošle godine,  priopćila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalificiranim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

„Tržište rada je i dalje neosjetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi gospodarski rast mogao oslabjeti. Broj nepopunjenih radnih mjesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U usporedbi s prošlom godinom zabilježen je porast potražnje za radnicima“, rekao je Alexander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje djeluje povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Video - Mjere za popunjavanje radnih mjesta u Europi

 

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mjesta.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru kemije, strojarstva i građevinarstva.

No istodobno je porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

„Potraga za radnom snagom je u mnogim sektorima postala mukotrpnija nego prije“, rekao je Kubis.

Ključne riječi

Komentara 111

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:15 14.05.2019.

Njemci traže milijun i pol radnika a ni jednog novinara pa vi djelite kartone za slobodu mišljenja

Avatar niwrad
niwrad
18:07 14.05.2019.

Pa zar nije upravo 1.5 milijuna Muslimana došlo u Njemačku u zadnjih 8 godina? Je, ali oni nisu došli raditi nego štancati djecu, širiti Islam i živjeti od socijale, čitaj na tuđoj grbači. No, pustimo to sa strane i postavimo sljedeće pitanje: zašto bi uopće neka država trebala radnike? Ako domicilno stanovništvo ne želi rađati bit će manje potrošača. Manje potrošača znači manja potrebe za proizvodnjom, a to znači manje potrebnih radnika. No, poanta je da se to odnosi na potrošače koji proizvode, koji stvaraju nove vrijednosti, koji rade, ... njih je sve manje. A potrošača koji ne rade nego žive na tuđoj grbači sve je više. Zato Njemačka treba radnike. Ne zato jer je to neki problem nego zato jer treba raditi i stvarati za sve više i više neradnika koji posredstvom državne redistribucije žive od tuđeg rada.

KR
krusko
18:24 14.05.2019.

ovi sirotani sto su dosli rade im za 1o eura po satu brutto placa im porez i prezivljava citav mjesec zivim ovdje preko 20 god i vidim sta nijemci rade poljacima rumunima i ostalim kazu sto hitler nije zauzeo puskom merkl je ovako uradila tvoju zemlju siromasi a sebe bogate pa koje to profitirao u eu osim njemacke nemojte biti naivni i ko djeca pa nije hdz u poljskoj madjarskoj rumuniji itd kaze vlada kriva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije