Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlične vijesti iz Münchena

Nijemci ne žele ostati bez sobe u Hrvatskoj, ove godine rezerviraju 3 mjeseca ranije nego lani

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
22.02.2017.
u 14:35

Špica sezone više nije tema, pitanje je koliko će Nijemaca biti više izvan sezone

Dvadesetogodišnja Njemica Kristin lani je ljetovala u Rovinju, bilo je, kaže, lijepo i jeftino, ali ove će godine vjerojatno u Francusku. Njezin prijatelj Maximillian ostat će i 2017. vjeran Dubrovniku

– Nema ljepšeg grada na svijetu – kaže Maximillian. Mladić iz Münchena, kao i najmanje 2,3 milijuna Nijemaca, ove će godine ljetovati kod nas. Sve na minhenskom sajmu turizma FREE već prvog dana upućuje na to da je to minimum koji se ove godine može očekivati iz Njemačke. Toliko je, naime, njemačkih gostiju Hrvatska ugostila i lani, a trenutačno naš turizam u Njemačkoj kotira osjetno bolje. Pojedini njemački organizatori putovanja bilježe dvoznamenkasti rast bukinga za hrvatski Jadran, a jadranski hotelijeri to potvrđuju.

Sezona bi morala biti bolja nego lani

– Blizu smo im, sigurna smo i, kako nam njemački gosti govore, čista zemlja. Lani su se neki kasno javili, kad smo već bili puni, pa sad ljetovanje bukiraju i dva, tri mjeseca ranije nego lani – kaže mali hotelijer s makarske rivijere Petar Čurlin, koji trenutačno ima čak 50 posto više rezervacija nego lani. Skok potražnje za odmorom u Hrvatskoj većina tumači upravo ranijim bukingom nego 2017. i vjeruje se da će se trenutačni ekstremni plusevi  istopiti. No, oko popularnosti Hrvatske na njemačkom tržištu nema spora. Sedmi i osmi mjesec pune se odlično, pa praktički u Münchenu više i nisu tema. Sad je pitanje samo koliko Hrvatska može uzeti tijekom predsezone i posezone. 

– Sezona bi, što se Njemačke tiče, definitivno morala biti bolja nego lani. Jedino što nas zabrinjava jest da Englezi, Francuzi, Poljaci, koji bukiraju ranije, ne preduhitre Nijemce i da za ovo tržište ne ostane dovoljno kreveta – kaže direktor u ID Riva toursu Marco Wolpe

Nepoznanica, dakako, još uvijek ima. Jedna od većih je i kako će se postaviti Turska kojoj prodaja ove godine nije krenula očekivanim tempom. Mnogi se pribojavaju kako bi ova turistička sila na manjak potražnje mogla odgovoriti dampinškim cijenama, čemu bi malo tko na Mediteranu mogao konkurirati. 

Njemačke obitelji, inače, u prosjeku raspolažu s 3000 eura za odmor. To im je sasvim dovoljno za sedmodnevni "all inclusive" odmor, recimo u Turskoj ili Grčkoj, uključujući avion, dok im je usred ljetne špice u Hrvatskoj ta svota često jedva dosta za sedam hotelskih polupansiona. Doduše, svaki treći Nijemac ove je godine na odmoru spreman potrošiti nešto više novca nego lani. Inače, na Sajmu u Münchenu Hrvatska se predstavlja među 1200 izlagača iz 60 zemalja, a očekuje se oko 120.000 posjetitelja.

>>Talijanske agencije tvrde: Međugorski turizam propada, a krivnju snosi papa Franjo

>>Ne stavljajte sve na turizam, a tražite li ulagače, zovite Kineze, imaju novca

Komentara 6

NO
nogogaz
19:59 22.02.2017.

Kakvi ZG, kakva slavonija...Hrvatska???pa njemci traže dalmaciju i istru. A VL piše kako da njemci vole cijelu ljepu našu....

Avatar narozi
narozi
19:20 22.02.2017.

Starigrad i Seline okolina ima mjest koliko god hoces i ne placas kroz noz za spavanje i hranu. Seline i mjesto Hotel Aviator (Gosp Mara) je mjesto gdje ja dolazim iz Amerike , pjescane plaze, fin restoran, mirno, sta cemimi huka i buka dubrovnika

NE
Nexe18
17:50 22.02.2017.

Ma daaajj , koj je to propaganda. U pola sezone dobiješ mjesto bilo gdje na jadranu u roku dva dana. Sami sebe lažemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije