Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko istraživanje

Opće nezadovoljstvo: Velika većina Nijemaca situaciju u državi smatra 'zabrinjavajućom'

Tužan čovjek
Foto: Pixabay
05.01.2024.
u 14:08

U prvom ispitivanju mnijenja Deutschlandtrend ove godine mnogo je pesimizma: rat u Ukrajini neće završiti ove godine, čak niti u Izraelu. A kod kuće mnogi misle da će se vladajuća koalicija raspasti.

Realnost dugog i mukotrpnog rata u Ukrajini je prodrla i u svijest njemačkih građana: u najnovijem ispitivanju agencije Infratest-Dimap još samo 9 posto upitanih vjeruje kako bi tamo rat mogao završiti ove godine – čak 23 posto manje nego što ih je to vjerovalo na početku prošle godine. Uvjerljiva većina – 75 posto doduše vjeruje kako Ukrajina sama treba odlučiti kada i kako i pregovorima okončati rat, ali i tu su Nijemci prilično realistični.

Obzirom na izbornu godinu u SAD-u i sve veće teškoće u slanju vojne pomoći iz uvjerljivo najvećeg saveznika Ukrajine, njih 45 posto sumnja kako bi Njemačka i EU mogli nadomjestiti tu pomoć, 35 posto upitanih odgovara „ni u kojem slučaju“. Jer još samo 12 posto upitanih građana Njemačke misli kako i sadašnja financijska pomoć Ukrajini „nije dovoljna“, podjednaki broj (40 i 41%) misli da je ta pomoć „primjerena“ i čak „prevelika“, piše Deutsche Welle.

Sve to vjerojatno znači da će Ukrajina morati platiti cijenu takvog mira: uvelike je povećan broj onih (+9% od prošle veljače) koji misle kako će se morati odreći dijela svog teritorija (sad: 44%), a i kod integracije Ukrajine u europsku zajednicu je mnogo više trezvenosti. Nakon okončanja rata, Ukrajinu u NATO-u vidi također tek 44 posto upitanih – što je minus od 7 posto, a i nakon spora oko uvoza žita u EU prošle godine za 5 postotaka je pala i podrška članstvu u Uniji i sad je u EU-u u dogledno vrijeme vide 53 posto upitanih građana ove zemlje.

I kod rata na Bliskom istoku kod Nijemaca nema optimizma: čak 73 posto upitanih smatra da „nije vjerojatno“ da će i on završiti ove, 2024. godine. U ovim ispitivanjima Deutschlandtrenda početkom godine se Nijemci obično barem trude vjerovati kako će im Nova i osobno biti bolja od protekle, ali to je proteklog utorka i srijede vjerovalo tek nešto preko polovice (55%, minus od 7%) od 1.321 upitanih građana s pravom glasa – dobra trećina ih misli da će im biti lošije.  

POVEZANI ČLANCI:

Jer kod većine upitanih nema velikih nada niti da će prestati poskupljenja, da ove godine neće biti još više ekstremnih vremenskih neprilika, a niti da će se smanjiti navala migranata u Europu. Sve u svemu njih 83 posto smatra prilike u Njemačkoj „zabrinjavajućima“, a to je dobrim dijelom i povezano s nezadovoljstvom ovom vladajućom koalicijom.

Samo 19 posto upitanih (-1%) je zadovoljno radom kancelara Olafa Scholza – što je najniža podrška nekom kancelaru od kako je 1997. uopće pokrenuto ovo ispitivanje, ali i tako zapravo čak bolje prolazi nego čitava koalicijska vlada: samo 17 posto ih misli kako ona dobro obavlja svoje dužnosti. Rad vlade negativno ocjenjuju čak i birači stranaka vladajuće koalicije: 78 posto birača Liberala je nezadovoljno, 58 posto onih koji podržavaju socijaldemokrate, a iako su do sad birači stranke Zelenih bili najzadovoljniji radom koalicije, sad je i njih dobra polovica nezadovoljna.

Politički pragmatizam

I tu vlada veliko nezadovoljstvo zbog mjera štednje i planiranih ukidanja pojedinih državnih potpora, a koliko god je i čitave prošle godne uvijek iznova bilo sporova među političarima vladajuće koalicije, 41 posto upitanih misli kako će se vladajuća koalicija ove godine raspasti, a 49 posto njih vjeruje kako će ipak izdržati i 2024. I tu građani Njemačkerealno sagledavaju političke okolnosti: jer obzirom na podršku njemačkim strankama, gotovo sve stranke bi u Bundestagu u eventualnim prijevremenim izborima izgubile zastupnička mjesta s izuzetkom AfD-a kojeg i u ovom ispitivanju podržava 22 posto (+1%) upitanih.

Kršćanski demokrati doduše i dalje uživaju najveću podršku od 31 posto, ali su i oni izgubili jedan postotak od prošlog ispitivanja. No onda se nameće pitanje s kojom strankom bi ušli u koaliciju: SPD se drži kod 14 posto, Zeleni su opet izgubili 2 i sad su na 13 posto, a Liberali bi barem po ovom ispitivanju ipak prešli prag i osvojili 5 posto glasova – stranke Ljevice sa 4 posto u parlamentu vjerojatno ne bi bilo.

VIDEO Poplave pogodile Njemačku

Ključne riječi

Komentara 10

CH
chemica
14:35 05.01.2024.

Zar je itko drugi kriv zato što su podržavali Merkelicu na vlasti 16 godina? Ta je mudrica u par godina uspjela upropastiti sve što su njezini prethodnici nakon 2. svjetskog rata stvarali. Uvlačenje Putinu, uvlačenje zelenima, uvlačenje migrantima...I sad je zato opet vrijeme za Adolfa i njegove, veleumno zaključuju Švabe...

XA
xaron
23:22 05.01.2024.

Zanimljivo je da se daju rezultati ispitivanja svih stranki izuzev AfD.

DE
Delmaticus
15:40 05.01.2024.

U Njemačkoj kad pukne neće se znat ko ma koga puca... Samo kad se sjetim onog sastava rasa i nacija u firmi pa na pauzu zajedno hahaha Bože ti sačuvaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije