Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
egipat

Nije jasno ima li Mursi ovlaštenja za svoje postupke

'Egypt's new Islamist President Mohamed Mursi (C) speaks with Field Marshal Hussein Tantawi (L) and Egyptian Armed Forces Chief Of Staff Sami Anan during a soldier graduation ceremony at the Egyptian
Reuters/Pixsell
14.08.2012.
u 08:42

Dio javnosti u Egiptu zabrinut je zbog toga što se sva vlast sada nalazi u rukama Muslimanske braće, što bi za zemlju moglo biti kobno

Nakon što je, po kratkom postupku, smijenio do prekjučer jednu od najmoćnijih osoba Egipta, bivšeg zapovjednika i predsjednika Vrhovnog vojnog vijeća, maršala Husseina Tantawija te načelnika glavnog stožera Samija Enana, predsjednik Muhamed Mursi demantirao je sve nagovještaje i špekulacije da će kao novi egipatski čelnik, inače svrstan u ideološku ladicu islamista, biti samo protokolarna figura ili na to prisiljena marioneta u rukama egipatske vojske.

Lukav i pragmatičan

Potezom koji je povukao, prema mišljenju analitičara, Mursi je dokazao da je pragmatičan i lukav političar iako do sada nije imao nikakvog političkog iskustva i to je nagovještaj da svjetski lideri moraju biti na oprezu u razgovoru s njim. Zahvaljujući maršalu Tantawiju, Mursi je došao na vlast. Naime, više nije tajna da je bilo sporazuma između Tantawija i Mursija o tome da će vojni vrh priznati rezultate izbora u zamjenu za postavljanje Tantawija za ministra obrane. On je na funkciji u novoizabranoj vladi Hishama Kandile bio desetak dana, nakon čega je umirovljen. Umjesto njega je za novog ministra postavljen Abdelfattah Assisi, dok je za načelnika glavnog stožera imenovan Sedqi Subhy. Još nema nikakvog odgovora vojnog vrha i i te kako je upitno hoće li prihvatiti ovakve odluke. Podsjetimo, Vrhovno vojno vijeće ukinulo je Parlament nakon što su većinu zastupničkih mjesta u izborima osvojili islamisti iz nekoliko stranaka i od onda se vodi žestoka politička borba na relaciji vojni vrh – predsjednik države. U strahu od mogućeg vojnog udara, predsjednik Egipta Muhamed Mursi poništio je amandmane državnog ustava kojima se vojnom vrhu daju brojne ovlasti. Na taj način Mursi je postao najmoćniji čovjek u državi i sve konce drži u svojim rukama. Smjena vojnog vrha podijelila je mišljenja egipatske javnosti. Istaknuti egipatski političar, predsjednik stranke Naser i tajnik odvjetničke komore, Samah Ashur, u izjavi za Večernji list kazao je kako je smjena izravan udar na vojni vrh. – Najopasnije je što se sada sva vlast nalazi u rukama Muslimanske braće koji sada sami i bez kontrole mogu donositi odluke koje bi mogle biti kobne - istaknuo je Ashur.

Prva kriza

S druge strane, Muslimanska braća ne vide ništa sporno u potezima predsjednika. Glasnogovornik i glavni tajnik stranke Sloboda i pravda, Essam Al-Eriyan za Večernji list kazao je kako je odluka o smjenjivanju vojnog vrha vrlo hrabar potez.

– Na taj način Mursi će spriječiti kontrarevoluciju i mogući vojni udar koji je vojska pripremala na novu vlast – istaknuo je Al-Eriyan. U međuvremenu, Mohamed Mursi doživljava svoju prvu predsjedničku krizu vezanu uz krvoproliće i vojnu akciju na Sinaju u kojoj egipatske vlasti žele neutralizirati tamošnje militante na granici s Izraelom i Palestinom.

Ključne riječi

Komentara 3

IS
istima
09:11 14.08.2012.

Uvjek se zabrinu oni što kroz demokratske izbore izgube vlast i pripadajuće joj povlastice...... Izbori zbog toga i postoje.

Avatar LargoWinch
LargoWinch
09:11 14.08.2012.

Tantavi je sam kriv. Šta je očekivao od "muslimanske braće" osim noža u leđa. Radikalni islamizam ne trpi kompromise, čvrste dogovore i ne zna za saveznika- jer ne vjeruje nikom- osim proroku.

CI
cicibela
11:41 14.08.2012.

E, ovo je bila zvonka pljuska u lice cio-američke mašinerije i njihovih namještenih lutaka! A što se naši mediji snebivaju? Zar Mesić nije poskidao sve generale-heroje iz bojazni da se ne počnu baviti politikom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije