Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

'Ni nakon promjene Ustava neće se moći suditi Perkoviću'

Josip Perković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
27.11.2013.
u 19:53

Spor o zastari - 
U pravnu bitku idemo makar do Strasbourga, kaže Perkovićev branitelj

Ni nakon promjene Ustava kojom bi se ukinula zastara za kaznena djela teških ubojstava neće se moći suditi Josipu Perkoviću. Tvrdi to Perkovićev branitelj, odvjetnik Anto Nobilo najavljujući da će borbu za svog klijenta tjerati sve do Strasbourga, odnosno Europskog suda za ljudska prava.

– Prijedlog za promjenu Ustava napisan je tako da na njemu samo nedostaje Perkovićevo ime – slikovito je Nobilo opisao promjenu Ustava motiviranu namjerom da se, unatoč zastari, stvore uvjeti da hrvatsko pravosuđe procesuira Perkovića za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Ne može retroaktivno

Nobilo kaže da je formulacija o nezastarijevanju slučajeva teških ubojstava oštrije postavljena nego što je bila kod nezastarijevanja djela ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala jer se zastara poništava i tamo gdje je već nastupila.

Ne može se ukidati zastara koja je već nastupila

Anto Nobilo

– No, svejedno idemo u pravnu bitku pa makar ona išla do Strasbourga – kaže Nobilo. Neodrživo je, kaže odvjetnik, retroaktivno ukidati zastaru koja je već nastupila.

– Time se ulazi u načelo zakonitosti po kojemu nema retroaktivne primjene zakona – tvrdi Perkovićev branitelj.

Nobilo kaže da su pravni teoretičari stava kako zastara spada u mješoviti institut s elementima i procesnog i materijalnog prava, a da prevladavaju elementi ovog drugog, što bi značilo da je retroaktivnost zabranjena. – Za okrivljenika je to materijalno pravni element jer mu jamči da nakon nekog vremena više ne može biti kažnjen. Uostalom, građani bi trebali imati povjerenja u svoju državu i ona ih ne bi smjela varati – kaže Perkovićev branitelj, koji je uvjeren da će ovakvom promjenom Ustava biti povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima.

U konkretnu pravnu bitku za Perkovića njegov odvjetnik kreće odmah nakon Nove godine. Naime, s prvim danom 2014. na snagu stupa izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji i primjeni europskog uhidbenog naloga tako da on obuhvaća i djela počinjena prije kolovoza 2002. godine. Dakle, i Perkovića, kojeg njemačko pravosuđe optužuje da je kao čelnik tajnih službi u bivšoj državi odgovoran za Đurekovićevo ubojstvo počinjeno 1983. u Njemačkoj.

Točna formulacija

Kada te zakonske izmjene stupe na snagu, Perkovića bi trebala štititi zastara, no u međuvremenu bi se HDZ i SDP trebali dogovoriti o točnoj formulaciji, odnosno opisu ubojstava za koja bi se Ustavnom odredbom ukinula zastara.

>>Šeks: Ovime se želi izigrati europski uhidbeni nalog

>>'Perkoviću bi bilo jeftinije suditi u Hrvatskoj'

Komentara 44

Avatar ČEPlN
ČEPlN
19:58 27.11.2013.

Ja ne znam što se nalazi u čijoj glavi Njemci ne mogu vjerovati ali ni moja malenkost da može biti zastara za zločince ovakvog kalibra.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:06 27.11.2013.

da Perkovic otvori Usta ......vidili bi onda tko je ustvari ...Medjed u Hrvatskoj..hehehehehehehhehe

DO
doktorica
19:58 27.11.2013.


U pravnu bitku idemo makar do Strasbourga, kaže Perkovićev branitelj....a zašto ne,masno je plaćen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije