Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Assadov govor

Ni nakon dvije godine rata i 60.000 mrtvih, ne popušta ni milimetar

assad
Reuters/PIXSELL
06.01.2013.
u 17:55

Svi su očekivali da će Assad podržati mirovnu inicijativu. Zašto je odustao?

“Borba protiv mog režima nije revolucija i nije nikakav narodni ustanak. Za to su potrebni misleći ljudi i ideja. Potrebno je rukovodstvo. A tko je lider ove revolucije?”, upitao se sirijski predsjednik Bashar al-Assad u svom današnjem prvom obraćanju naciji nakon više mjeseci. Assad se Sirijcima obratio iz zgrade Opere u središtu Damaska. Bashar al-Assad je još jednom dao na znanje sirijskoj i svjetskoj javnosti da i ne pomišlja na odstupanje.

“Ići ću do kraja, s vama ili bez vas”, kao da poručuje ne samo Zapadu, koji nikad nije ni bio uz njega, već i Rusima koji su i dalje glavni pokrovitelji njegova režima.

Napali su nas džihadisti

Sirijski predsjednik pozvao je na “punu nacionalnu mobilizaciju” u borbi protiv pobunjenika, koje je opisao kao “ubojice i teroriste Al-Qa’ide”. Uvjeren je da je Sirija pod napadom bez presedana te ističe kako se njegove snage bore protiv “ubilačkih kriminalaca” i “džihadskih elemenata”. “Danas je patnja prevladala sirijskom zemljom. Nema mjesta za uživanje dok su sigurnost i stabilnost odsutni na ulicama naše zemlje”, rekao je Assad u govoru koji je trajao oko pola sata. Zahvaljuje Rusiji i Kini, koje su, po njegovim riječima, najveći prijatelji, te je osudio susjedne zemlje i zemlje Zaljeva koje, kako kaže, financiraju i naoružavaju teroriste da unište Siriju.

“Imamo teroriste koji slijede ideologiju Al-Qa’ide. Većina njih nisu Sirijci. Održat ćemo im lekciju”, kazao je Assad i poručio: “Sirija neće primati ničije naredbe!”

Sirijski je predsjednik istaknuo mirovnu inicijativu koja uključuje konferenciju nacionalnog pomirenja i novi ustav, ali je uvjetovao da se takva inicijativa može realizirati samo nakon što regionalne i zapadne zemlje prestanu financirati “militantne ekstremiste”.

Iako je Assad pozvao sve Sirijce da sudjeluju u inicijativi kojom će okončati konflikt koji traje gotovo 22 mjeseca, nije dao nikakve detalje o takvom planu. Rezime pola sata govora jest da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad pokazao da ne namjerava pregovarati s oporbom, premda je deklarativno izrazio spremnost na političko rješavanje sukoba u zemlji.

“Sukob u Siriji je sukob između domovine i njezinih neprijatelja, naroda i njegovih ubojica”, rekao je sirijski predsjednik te optužio oporbu da želi podjelu zemlje. Premda tvrdi da nikada ne odbacuje političko rješenje, rekao je da nije pronašao sugovornika za politički dijalog i da “neće pregovarati s onima koji se koriste nasiljem”.

Iako su svi analitičari bili uvjereni da će u svom obraćanju ponuditi rješenje i dati neke ustupke, do toga nije došlo. Ništa se u njegovoj retorici nije promijenilo od početka ustanka do danas. Politički analitičar, Libanonac, Hisham Aliwan smatra da će Assadov govor biti povod za eskalaciju sukoba u Siriji pa da će čak možda i natjerati pobunjenike da krenu u borbu za glavni sirijski grad Damask.

Neočekivan govor

– Iako smo svi očekivali da će Assad predstaviti mirovnu inicijativu koju su dogovorili Rusi i Amerikanci, iz samo njemu poznatih razloga Assad je odustao od te inicijative – kazao je Hisham Aliwan za Večernji list.

– Naime, prema američko-ruskoj inicijativi, Assad bi trebao trenutačno proglasiti prekid vatre, pristati na slanje međunarodnih promatrača, osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi uz režim ušla i oporba koja je u Siriji, te članovi sirijskog prijelaznog vijeća. Na čelu te vlade predsjednik bi bio iz redova oporbe. Većina ovlasti koje danas ima Bashar al-Assad bila bi prenesena na tu vladu. Assad bi ostao predsjednik države, ali, naravno, s manjim ovlastima do novih izbora i nacrta novog sirijskog Ustava – istaknuo je Hisham Aliwan.

Ključne riječi

Komentara 116

DO
DoktorAmer
19:14 06.01.2013.

Mnogi komentatori ovdje jako vole vladare kao Putin, Asad i slicni. Mora da su nas stoljecima dobro mlatili kad su toliki zavoljeli batinu i batinase.

RI
Riznica
19:58 06.01.2013.

Ovaj krvolocni rezim ubija djecu i zene Sirije kao insekte i to raketama koje je trebao koristiti protiv onih koji su mu okupirali zemlju (Golansku visoravan) i napali Palestinu... Ali sta ces, to je izgleda cijena koja se mora platititi ... Diktatori uvijek prave istu gresku, mila je vlast i ovaj misli da ce ostati !!!!

TE
termal
18:52 06.01.2013.

06.01.2013. u 18:26h Nepokolebljiv je napisao/la: Pitanje nije: Tko vodi taj rat protiv Bashar Assadova rezima? Pitanje je da li nasljedni diktator ima pravo silom zadrzati vlast nad narodom koji u krvi do koljena vec 50 godina njegova obitelj drzizi pokoren. @ nepokolebljiv. Ima, ako oni koji dolaze, brbljajući o slobodi( samo za njih) donose narodu sto puta goru bijedu i smrt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije