Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ni katoličke Poljska i Irska nemaju zakon tako konzervativan kao naš

bebe
15.10.2009.
u 23:00

Irska i Poljska - katoličke zemlje - nemaju zakon, već se vode Europskom direktivom o tkivima i stanicama.

Nijedna od šest europskih zemalja na koje se pozivaju zagovornici Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nema ni zakon ni praksu liječenja neplodnosti poput hrvatskih koje je uveo ministar Darko Milinović. U Poljskoj, Austriji, Italiji, Irskoj i Njemačkoj dopušteno je oploditi više od tri jajne stanice, ali i zamrzavati embrije. U Švicarskoj smiju zamrzavati oplođene jajne stanice, kažu liječnici iz tih država. U Hrvatskoj je sve to - zabranjeno. Regulativu poput Hrvatske nema nijedna država u Europi.

Zakon diskriminirao

Irska i Poljska - katoličke zemlje - nemaju zakon, već se vode Europskom direktivom o tkivima i stanicama. - Smijemo oploditi sve jajne stanice i zamrznuti embrije. Vitrifikaciju smatramo eksperimentom - objašnjava Poljak Waldemar Kuczynski, predsjednik Odsjeka za neplodnost ginekološkoga društva, a to ponavlja i Edgar Mocanu, predsjednik Irskoga društva za reprodukciju.

Njemačka i Italija doživjele su zaokret u regulativi. Italija je od 2004. imala zakon poput hrvatskog, no u travnju je odbačen. - Ustavni je sud presudio da zakon - bez obzira na uspjeh vitrifikacije - diskriminira mlađe te starije pacijentice, ali i parove kod kojih je muškarac neplodan - kaže talijanski specijalist Filippo Ubaldi.

- Njemačka je 2008. promijenila praksu. Nakon tužbe, slične talijanskoj, napisan je novi komentar Zakona o zaštiti embrija koji dopušta zamrzavanje ne samo zigota, kako je dosad bilo, već i blastocista (embriji stari pet-šest dana) - objašnjava Wolfgang Würfel iz centra Kinderwunsch iz Münchena.

Želja pacijenata

- Poštujemo želje pacijentica i zdrav razum. Ako pacijentica želi da joj vratimo dva embrija, neću oploditi 20 jajnih stanica, već šest-sedam, što mi daje realno jamstvo da ću dobiti dva kvalitetna embrija - rekao je Würfel.

Švicarski liječnik Peter Fehr kaže da mogu oploditi sve jajne stanice, no i da višak oplođenih smiju zamrznuti. Ograničenje je jedan dan, dakle, zamrzava se u fazi zigote.

Austrija pak, smatra većina sugovornika, ima najbolji zakon. - Idemo na slabiju stimulaciju, ali nema ograničenja broja stanica. Ograničimo li ih, uzimamo pacijenticama pravo na liječenje i realnu šansu za uspjeh - kaže bečka specijalistica Eva Maria Liebhart i dodaje - Kad pred sobom imate samo tri stanice, morate imati dobru ekipu te izvrsno opremljen laboratorij jer se u kratko vrijeme mora oploditi stanice. Inače propadnu. Razmišljali su i o vitrifikaciji, no istraživanja su pokazala kako ta metoda ne bi bila primjerena.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
10:00 16.10.2009.

..nitko , nista, nema kao mi.. ...toliku koncetraciju, nesposobnih, glupih, zaostalih, neobrazovanih, lopova , lazova, manipulatora, lijencina, kriminalaca, budala, ulizivaca, majmuna, itd.itd.itd.. imam dojam, da je netko NAMJERNO, stvorio Hrvatsku, za takve.... ..makar smo u tome PRVACI svijeta, ako nea, ako ne i Galaksije...

WE
webber17
10:04 16.10.2009.

Po čemu su Poljska i Irska katoličnije zemlje od hrvatske??? U Hrvatskoj je 90 % stanovništva katoličke vjere i ne znam zbog čega novinari rade probleme...

WE
webber17
12:00 16.10.2009.

Dajte mi recite po čemu su ove dvije spomenute države kotoličnije od Hrvatske??? Pa u Hrvatskoj je 90 % katolika... Zar je novinarima dosadno pa traže iglu u plastu sijena??? Stravaaa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije