Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN PROBLEM

Ni apel nije urodio plodom, zagrebačka Hitna pomoć i dalje zatrpana pozivima: 'Ovo imajte na umu ako nas zovete'

Zagreb: Vozilo Hitne pomoći na intervenciji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.01.2024.
u 19:03

"Što se tiče hitnih poziva, intervencije koje su životno važne i bitne, ti pozivi se prime u roku nekoliko sekundi", ističe voditelj smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Darko Šinjeri.

Zagrebačka Hitna pomoć uputila je apel građanima da ih ne zovu osim ako nije nužno. Naime, zbog rasta broja zaraženih raznim virusima zatrpani su pozivima. To su građane zamolili 2. siječnja, no situacija se, kako ističe voditelj smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Darko Šinjeri, ni dan kasnije nije popravila.

Naime, u smjeni od 7 do 16 sati tim hitne medicine obavio je više od 90 intervencija, a nekoliko poziva čeka na obradu. Većina poziva, njih 80 posto, prema Šinjerijevim riječima, odnosi se na nehitne situacije, uključujući konzultacije s liječnicima o terapiji kroničnih bolesnika

- To su kronični bolesnici koji najčešće zovu radi konzultacije s našim liječnicima u vezi terapije koju uzimaju. Problem je u tome što obično ti pozivi traju duže jer se pacijenta mora upitati o bolestima, terapijama, dozi koju uzimaju. To nam odnosi dosta vremena - kazao je za RTL Šinjeri, koji je potom objasnio kako izgleda hitan poziv.

- Što se tiče hitnih poziva, intervencije koje su životno važne i bitne, ti pozivi se prime u roku nekoliko sekundi. Ako se dogodila prometna nesreća, ako netko ima infarkt ili je doživio moždani udar - bitni su nam osnovni podaci - ime, prezime, adresa, simptomi i poziv je primljen - objašnjava.

VEZANI ČLANCI:

Popriličan broj poziva primaju i u postblagdansko vrijeme. - Tada imamo više intervencija vezanih za konzumaciju hrane i pića nečega što im je inače zabranjeno. Imamo više pacijenata koji se žale na želučano-crijevne tegobe. Koji imaju problema sa žuči, kamencima… Imamo i više pacijenata koji su sami, depresivne epizode i psihijatrijske pacijente kojima nije dobro… - kazuje za RTL.

Voditelj smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba savjetovao je građanima kada trebaju zvati Hitnu.

- Kada se radi o životno-ugrožavajućem stanju. Bitno je da osoba koja zove da zna adekvatne podatke, da zna reći je li osoba pri svijesti, vidi li ozljede, može li doznati kakve tegobe ima. Ako netko leži na cesti, a gospođa zove na petom katu zgrade i vidi da netko leži, a priori je da moramo izaći jer ne znamo o čemu se radi. Ako nismo dobili pravu informaciju, tretiramo je kao najhitniju. Ali, često na te intervencije dolazimo vrlo brzo, da bismo zatekli osobu koja je alkoholizirana i ne treba našu pomoć ili se udaljila s mjesta. Bitno je da onaj koji zove ostane uz osobu. Šaljemo ekipu na takvu intervenciju, a možda na drugom kraju grada čeka netko tko je životno ugrožavajući - zaključio je Šinjeri.

VIDEO Ovako nešto u Zagrebu se ne pamti: Bacio opuštak kroz prozor Mercedesa pa osuđen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije