Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodiljske naknade

Ni 25.000 kuna neće zaustaviti 'bijelu kugu'

03.03.2016., Molve - Opcina Molve s gotovo dvije i pol tisuce stanovnika i proracunom od desetak milijuna kuna jedna je od najbogatijih u Hrvatskoj.  Godisnja renta za dvadesetak plinskih polja od osam milijuna kuna daje mogucnost da gradjani imaju radna
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.03.2016.
u 22:30

Iskustva podravskih općina Ferdinandovac i Kalinovac

Demografska obnova jedna je od glavnih politika Domoljubne koalicije, a rodiljske naknade od 1000 eura, kao predizborno obećanje, jedan od glavnih alata za ostvarenje toga cilja. Demografi se slažu da to nije dovoljno i neće zaustaviti “bijelu kugu”, a isto tvrdi i nezavisni načelnik podravske općine Ferdinandovca Branko Kolar, koji je nedavno predložio smanjenje iznosa što se iz općinskog proračuna isplaćuje obiteljima s prinovom.

Demografska obnova?

– Iako već sedam godina isplaćujemo rodiljske naknade od 2000 kuna za prvo dijete pa do 5000 kuna za treće i svako sljedeće dijete, broj stanovnika postojano se smanjuje. Primjerice, prije desetak godina imali smo 30-ak novorođenčadi godišnje, a 40-ak umrlih. Lani se rodilo samo 20 djece, dok su umrla 42 mještanina. Između dvaju zadnjih popisa stanovništva, od 2001. do 2011. godine, broj stanovnika smanjio nam se za oko 400 – navodi Kolar.

Predložio je da se rodiljske naknade prepolove i zbog toga što se iz godine u godinu smanjuje Inina naknada za eksploataciju nafte i plina što se vade na općinskom području, koja je uvelike punila proračun. Prijedlog nije prošao u Općinskome vijeću, u kojemu većinu drže stranke iz Domoljubne koalicije. – Općina ne isplaćuje samo rodiljske naknade; sufinanciramo vrtić, školski prijevoz i dajemo stipendije, pa nam se svejedno broj srednjoškolaca smanjio sa 65 u 2013. na 40-ak ove godine. Rodiljske naknade, dakle, dugoročno gledano, neće pridonijeti demografskoj obnovi, one mogu biti samo kamenčić u mozaiku, u paketu mjera kojima će se prije svega oživiti gospodarstvo i ljudima dati stalan posao i plaće – tvrdi Kolar.

Domeće kako se nitko neće odlučiti na povećanje obitelji zbog tri ili pet tisuća kuna. A možda je u iznosu poanta. Možda bi demografsku obnovu potakle mnogo veće rodiljske naknade, recimo one od 25.000 kuna za svako dijete? – Ne bi – odgovara Branko Sobota (HDZ), načelnik Ferdinandovcu susjedne općine Kalinovac, u kojoj se roditeljima prinova desetak godina isplaćivalo upravo toliko. Sve do lani, kada je općinska vlast, također pritisnuta znatnim smanjenjem Inine eksploatacijske naknade, srezala rodiljske naknade na 5000 kuna po djetetu.

Nije garancija sigurnosti

– Ne samo da nije bilo rezultata kakve smo očekivali nego nam se broj stanovnika u tome desetogodišnjem razdoblju smanjio sedam posto. Iznos od 25.000 kuna svakako je bio stimulativan, ali to ipak nije bio postojan izvor prihoda za obitelj koja bi se odlučila na dijete – rekao je Sobota, načelnik općine u kojoj je vrtić za roditelje bio besplatan, a studenti su primali nepovratne potpore.

>> Najveća je floskula u Ustavu da država posebno štiti majke i djecu

>> Ova je općina rekorder po davanjima za djecu!

Komentara 9

Avatar Idler 3
Idler 3
23:32 31.03.2016.

Novac očigledno ni rješenje. Nesigurnost i svojevrsno beznađe pri pogledu na budućnost treba isto uzet u obzir. Još je jena stvar zanimljiva, a ni jasno kak ju riješit? Ljudima je usađeno u glavu kak je normalno imat dvoje djece il najviše jeno !!! Kak to promjenit, kak ljudima usadit u glavu npr. kak je i troje djece ne sam normalno neg poželjno ?!

Avatar jura37
jura37
06:32 01.04.2016.

Dijete je uz tebe sve dok ne postane samostalno i ne počne samo zaradjivat i živjet,tako da je ovo mazanje očiju i pomaganje romima i inima. Dajte ljudima posao, dobru europsku plaću, ugovor na neodredjeno, da poslodavac ne otpušta ženu zbog trudnoće već da je posao čeka, sufinanciranje prijevoza, knjiga i školskih kuhinja

SP
stanovnik podzemlja
06:52 01.04.2016.

Zanimljivo je da od samog kraja izbora još nitko od vladajućih nije spomenuo pronatalitetnu politiku. Što više, u nekoliko je novinskih članaka naznačeno od ministra Marića ukidanje dječjih doplataka i poreznih olakšica za djecu, tj. da će to ovisiti o imovinskom cenzusu, npr. ako imate stan ili neku ušteđevinu ili plaću preko nekog iznosa. I sada dječji doplatak dobivate samo ako doista imate nekakav minimalac. Porezna kao kobac vreba da oguli brojne obitelji na temelju nekakvih "propisa" objavljenih u NN tko zna kada. Otac i majka brojnih obitelji prvo što ujutro naprave idu kupiti Narodne novine i pomno sve proučavaju. Čudi me jedino su što u ovoj vladi gdje čak i ima nekih koji imaju više djece još okrutniji prema obiteljima s više djece negoli su to bili SDP-ovci koji uglavnom nemaju djece. Nitko više ne spominje Ministarstvo demografije, a kamoli status majke odgojiteljice koji su uveli čak i u Crnoj Gori. No Bog sve vidi. Ne plaća Bog svake subote, ali kad im naplati, gorko će se kajati za svoje licemjerje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije