Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spora pravda

Ni 21 mjesec poslije istraga afere Daimler nije završena

'13.04.2011. Karlovac - Ivan Zabcic i Marko Vukovic suvlasnici HS Produkta osumnjiceni u aferi Daimler izisli iz karlovackog zatvora gdje su bili pritvoreni. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
1/3
19.01.2013.
u 12:00

Na Županijski sud još nisu došli iskazi svih svjedoka koje treba saslušati austrijsko i njemačko pravosuđe. A kad oni stignu, prevodit će se iskazi stigli prije godinu dana

Iako je još u travnju 2011. godine na Županijskom sudu u Karlovcu otvorena istraga protiv Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca u aferi Daimler, njezin kraj se ni 21 mjesec kasnije ne nazire.

Razlog je tome, odgovara na naš upit viša sudska savjetnica Jasna Radman, što još nisu saslušani svi svjedoci strani državljani koje se zamolbenim putem treba saslušati pred pravosudnim tijelima Republike Njemačke i Austrije.

Slična situacija

Lani u proljeće situacija je bila slična. Naime, u istrazi se godinu dana nije događalo ništa jer su se čekali iskazi svjedoka iz inozemstva. Kada su stigli iskazi četvero svjedoka saslušavanih u Njemačkoj i Austriji, čekao se prijevod tih dokumenata na hrvatski jezik. Ali, prijevodi još nisu gotovi, kaže odvjetnica Marka Vukovića, Snježana Gašić, jer se sada čeka da njemačko i austrijsko pravosuđe dostave iskaze svjedoka koje nisu poslali u tom “paketu” zato što ih nisu ni saslušali.

– Kolegica iz Karlovca, odvjetnica Rauch Tatalović, koja je također angažirana u tom predmetu, kaže da će sudac svu dokumentaciju, postojeću i onu koja tek treba doći, dati da se zajedno prevede. Zato ne možemo ni obaviti uvid u spis jer zapravo nemamo što novo vidjeti – objašnjava odvjetnica Gašić.

I ona kaže da ta istraga zaista dugo traje, ali da nema zakonskog roka u kojem mora biti okončana te da karlovački sud ne može utjecati na volju i rad 
austrijskog i njemačkog suda:

– Tužiteljstvo je jedino koje može nešto poduzeti da se taj spis završi – kaže Gašić.

Afera Daimler otvorena je, podsjetimo, 2010. godine nakon što su čelnici tvrtke tijekom ispitivanja u Washingtonu priznali da su posljednje desetljeće podmićivali vlade u 22 zemlje, među njima i hrvatsku.

Zbog toga se pod povećalom istražitelja našla isporuka 210 vatrogasnih vozila za potrebe MUP-a jer je Vlada 2003. godine izravnom pogodbom s Daimlerom sklopila 85 milijuna eura vrijedan posao isporuke tih vozila koja su se sklapala u Im Metalu u Ozlju.

Nikad obavljen posao

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja afere uhićeni su Vuković, Žabčić i Godec. Ali, s obzirom na to da ishoda istrage nema, i dalje je ostalo nedorečeno jesu li karlovački poduzetnici Vuković i Žabčić zlorabili svoj položaj u tvrtki IM Metal čiji su bili suvlasnici kada su umjesto na račun firme od Daimlera na svoje privatne račune primili svaki po 125.000 eura, opravši potom taj novac kupnjom nekretnina. Nema odgovora ni na sumnje istražitelja da je trgovac Godec od Daimlera primio 1,6 milijuna eura za nikada obavljene konzultantske poslove. Radilo se o tri posto vrijednosti od svake pojedine isporuke vatrogasnih vozila. I taj je novac, vjeruju istražitelji, opran prodajom udjela po cijeni višestruko većoj od tržišne.

Osumnjičenici su u istrazi tvrdili da ništa od onoga za što ih se tereti nije istina pa su nakon ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj pušteni na slobodu.

>> Bajić od FBI-ja tražio podatke o aferi Daimler

Komentara 30

DO
domoljubxy
13:27 19.01.2013.

Ništa od toga mafija je jaća od sržave.Ovakve stvari se nedešavaju ni u Avganistanu sramota od sudbenih vlasti.

OB
-obrisani-
14:25 19.01.2013.

Kad se sudi hadezeovcima onda to duuugoo traje dok ne ode u zastaru.

DU
Deleted user
12:45 20.01.2013.

Cim se dovede veza s korupcijom vlasti, a da nema veze s HDZ-om, odjednom sutnja, odugovlacenje. Znakovito?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije