Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE

NHS upozorava: PDV na hranu ne smije biti veći od 5 posto

hrana
VL FOTO
07.05.2012.
u 19:37

Kad već Vlada usklađuje cijene energenata s EU, neka onda uskladi i PDV-a na hranu, kaže Krešimir Sever

– Hajdemo složiti sustav da naši susjedi dođu u Hrvatsku kupovati od hrvatskog seljaka, umjesto da naši građani opet masovno odlaze u šoping preko granice – kazao je na konferenciji za novinare čelnik Hrvatskih nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. S Nezavisnim hrvatskim seljacima Sever je zatražio od Vlade da što hitnije smanji stopu PDV-a na hranu sa 25 na 5 posto.

Osim kruha i mlijeka, PDV kojih će ulaskom u EU ukinuti i iznositi će najmanje 5%, Hrvatska, tvrdi Sever, ima gotovo najveći PDV na prehrambene proizvode od svih članica EU. U Njemačkoj je, primjerice, ta stopa 7%, u Grčkoj 8%, Italiji 10%, a Srbi su od početka godine uveli i šestomjesečni moratorij na poskupljenje osnovnih namirnica. I dok Hrvatima čak 31 do 32% ukupnih mjesečnih troškova otpada na hranu, u Europi je taj prosjek 11 do 13%, a u njezinim razvijenijim članicama samo od 5 do 7%, tvrdi Sever, ističući kako Hrvati više doista nemaju na čemu štedjeti osim na hrani, što je pogubno i za hrvatskog seljaka, koji živi sve teže i pritisnut je policama trgovaca punim inozemnih proizvoda.

Da bi se donekle kompenzirali udari skuplje struje, plina, goriva, visokih rata kredita, građanima se još jedino može pomoći u prostoru hrane. Kad već imamo skupe energente i kada nas Vlada već u tome izjednačuje sa zemljama okruženja i EU, onda neka nas izjednači i kad je riječ o PDV-u na hranu, poručio je Sever.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
19:48 07.05.2012.

07.05.2012. u 19:47h cavecanem je napisao/la: ... a .p.p. 5% Ako prodje prodje 5%

BB
brle brkić
19:56 07.05.2012.

Kako će staviti mali pdv pa trebaju političarima velike plaće a jedino ih tako mogu dobit.

CA
cavecanem
19:47 07.05.2012.

pa evo očekujem čačićev odgovor u stilu hoćete pdv od 5% može ali ćemo vam uvesti porez ne nedodanu vrijednost od 25%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije