Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhljebljenje

Nezakonito dali posao u HEP-u čovjeku koji ih je kontrolirao

tomo galić
arhiva/VL
25.07.2010.
u 19:00

Član Upravnog vijeća Here godinu ne smije raditi u tvrtki koju je regulirao, no Tomo Galić tvrdi da ne krši zakon

Tomo Galić, koji je početkom srpnja smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) jer mu je premijerka Kosor zamjerila što je odobrio poskupljenje grijanja, a nju o tome nije ništa pitao, nije dugo tražio novi posao.

Sve OK jer je u tvrtki kćeri

Samo desetak dana nakon smjene novo radno mjesto “na referentskim poslovima samostalnog inženjera” pronašao je u Obnovljivim izvorima, tvrtki kćeri HEP-a. I ne bi tu ništa bilo sporno da se član UV Here, po Zakonu o regulaciji energetskih djelatnosti, godinu dana od razrješenja s dužnosti ne smije zaposliti u tvrtki na koju se primjenjuje taj zakon, odnosno koju je kroz Heru regulirao. Galić se, pak, brani da se nije ogriješio o zakon jer se nije zaposlio u HEP-u, koji Hera regulira, nego u tvrtki koja je u njegovu 100-postotnom vlasništvu i na koju se taj zakon ne odnosi.

– Zakon ništa ne govori o vlasništvu, odnosno da se ne može zasnovati radni odnos u tvrtki koja je u vlasništvu reguliranog subjekta, u ovom slučaju HEP-a – rekao nam je Galić i za sva nas ostala pitanja uputio u odnose s javnošću HEP-a. Iako i u HEP-u potvrđuju Galićevo opravdanje i tvrde da je sve u skladu sa zakonom, s njima s nikako ne slaže Jadranko Berlengi, član Nadzornog odbora HEP-a.

Sporazum ga doveo u HEP

– Moje je mišljenje kao pravnika da je zapošljavanje T. Galića u Obnovljivim izvorima u sukobu sa Zakonom o regulaciji energetskih subjekata. Ali nije posao NO-a da se bavi tim stvarima, uprava je ta koja se mora brinuti o poštivanju zakona – poručio je Berlengi. U HEP-u kažu da je Galić radni odnos u Obnovljivim izvorima zasnovao po sporazumu koji je sklopljen 2005. između HEP-a i Galića. Po njemu, Galić je nakon razrješenja u Heri imao pravo povratka u HEP na radno mjesto u skladu s potrebama poslodavca i njegovom stručnom spremom. Galića se, i kada je postao šef Here, optuživalo da je Mravkov (bivši šef HEP-a) čovjek u toj agenciji, a kada se zna za ugovor koji mu jamči povratak u HEP, čini se da su te optužbe bile opravdane.

Ključne riječi

Komentara 11

GE
Georgij
21:09 25.07.2010.

Prvo što vidite kod ovog članka je prezime novinarke Puljić - Šego. Drugo što vidite je pisanje protiv osobe koja je radila po zakonu i uputama a žrtvovan je od vlasti jer je trebalo umiriti medije prilikom pitanja poskupljenja energenata. Sada se \"žrtvi\" dao posao da može primati, kako to Suzana voli reći, \"plaćicu\". Očito je da postoji više struja u HDZ-u od kojih je Suzanina sve slabija

LU
Lujo123
21:19 25.07.2010.

Taj tomek galić je običan lupež. Došel je po HDZ liniji na direktorsko mjesto u HEP i na tom je mjestu bil cca mjesec dana kak bi stekel referencu za mjesto direktora HERA-e. Nije imal ni znanja ni reference nii za mjesto u HEP-u, a još manje za mjesto u HERA-i. Svakom ko pozna tog lupeža se od njega i njegove stručnosti diže kosa na glavi. Jedina stručnost mu je - član HDZ-a i poslušan i pokoran. Sačuvaj nas Bože takvih stručnjaka i lopova!!!

PI
Pippo9
15:05 26.07.2010.

Ako se krši zakon odgovorni će biti kažnjeni i snosit sankcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije