Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed mljekara

Mljekari ipak pristali na deblokadu Dukata i Sirele

mljekari, mlijeko, prolijevanje (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/18
16.02.2012.
u 08:51

Ministar Jakovina razumije da je i mliječna industrija u teškoćama, ali ne vidi razloga za jednostrani prekid promemorije iz 2009. kojom se mljekarima garantira prosječna cijena EU

Nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, mljekari su pristali odblokirati Dukat i Sirelu, kako bi cisterne te mliječne industrije mogle pokupiti miljeko koje zbog prosvjeda nije otkupljivano već tri dana.

U petak sastanak

U petak će se pak održati i sastanak s mljekarama na kojemu će se odlučiti hoće li se litra mlijeka i dalje obračunavati prema tromjesečnom prosjeku EU25, prema kojemu je u siječnju iznosila 2,66 kuna, ili će biti 40 lipa niža kako su je jednostrano odlučili iz Dukata. Ministar Jakovina u petak navečer je kazao kako pokušava razumjeti i jedne i druge. Razumije da je i mliječna industrija u teškoćama, ali ne vidi razloga za jednostrani prekid promemorije iz 2009. kojom se mljekarima garantira prosječna cijena EU.

Međutim, njegovo ministarstvo, objašnjava, može biti samo moderator koji će pomoći u iznalaženju kompromisa između proizvođača i prerađivača mlijeka. Dogovoreno je kako će Dukat od kooperanata otkupiti sve nagomilane zalihe proteklih dana, a sukladno praksi EU mljekare i udruge proizvođača morat će naći zadovoljavajuće rješenje za obje strane.

Apel Dukata

Zbog blokade Sirele i Dukata, čime je onemogućen otkup mlijeka i pričinjene višemilijunske štete čitavom poslovnom sustavu te njihovim kooperantima, iz mliječne industrije Dukat u četvrtak navečer uputili su apel prosvjednicima, koji većim dijelom i nisu njihovi kooperanti, da im omoguće prikupljanje mlijeka. Tvrde kako Sirela, Dukat i KIM Mljekara Karlovac predstavljaju povezani sustav mljekara Dukata, koji je blokiran već tri dana otkad je započela blokada bjelovarske Sirele.

No, unatoč zaključcima mljekara i proizvođača mlijeka donesenim u Ministarstvu poljoprivrede, kojim je potvrđeno od strane mljekara, pa tako i Dukata, da će se s proizvođačima mlijeka pregovarati o uvođenju novog modela izračuna otkupne cijene mlijeka, prosvjedi i blokade mljekara se, tvrde, i dalje nastavljaju.

>>Ogorčeni mljekari blokirali ulazak u pogone KIM-a i razlijevali mlijeko

Dukat apelira i na Ministarstvo unutarnjih poslova i nadležne policijske uprave da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaštitilo ustavno pravo, interesi i sigurnost zaposlenika, imovine i poslovanja Dukata u Hrvatskoj.

– Unatoč dobivenim garancijama od mjerodavnih i nadležnih tijela kako će najkasnije tijekom današnjeg poslijepodneva u Sireli biti uklonjene sve blokade i omogućen otkup mlijeka od Dukatovih kooperanata, blokada Sirele i prometnica u odnosu na prethodni period dodatno je ojačana – priopćili su. Tvrde kako u Dukatu razumiju nagomilano nezadovoljstvo i problematiku poljoprivrednih proizvođača, dodatno potenciranu značajnim smanjenjem subvencija u poljoprivredi i budžeta interventnih mjera. No isto tako odbijaju biti kolateralna žrtva mnogo veće i kompleksnije problematike na koju Dukat nema utjecaja, a što se upravo danas događa.

>>Ogorčeni mljekari ispred Sirele prolijevali mlijeko

Prosvjed mljekara

– Ne vrati li Dukat obračun mlijeka na staro, ne mičemo se – tvrdili su prosvjednici okupljeni u Krizni stožer za obranu mlijeka pred Dukatom, koji su okupirali sa stotinjak traktora, a tijekom dana najavljen je i dolazak još 100 traktorista iz Đakova. – Zbijamo redove, ali na nove cijene kojima Dukat ucjenjuje proizvođače ne pristajemo – poručio je i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar tvrdeći kako su manje i 40 lipa od 2,66 kuna u siječnju. Pred Sirelom, koja je već drugi dan u blokadi, mlijeko je, pak, teklo u potocima.

U resornom ministarstvu jučer nije postignut dogovor i nije definirana otkupna cijena mlijeka za koju mljekari i dalje traže da se obračunava po tromjesečnom prosjeku EU25, dok prerađivačka industrija nudi i 40-ak lipa manje.

Sukladno praksi EU, odlučeno je na sastanku, cijena mlijeka formirat će se dogovorno između udruga i prerađivača mlijeka, a Dukat će otkupiti sve dosad neotkupljeno mlijeko. Kako se mlijeko i dalje ne otkupljuje, mljekari su spremni na sve, poručio je Rešetar. Iz Ministarstva poljoprivrede sinoć su priopćili da se blokade mliječne industrije Dukat odvijaju mimo jučerašnjeg dogovora.

>>Đakovački mljekari sa sto traktora krenuli prema Zagrebu

– Pritom prosvjednici, kojima su na čelu predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar i potpredsjednik Mladen Šolčić, nisu kooperanti te mljekare, zbog čega je onemogućena normalna isporuka mlijeka kooperanata Dukata. Prerađivačka industrija na sastanku obvezala se otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je velik pomak s obzirom na ogromne zalihe u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa – tvrdi se u priopćenju, no to je, potvrđuju i u Dukatu, nemoguće dok se blokiraju prilazi njihovim mljekarama te prometnice.

Prosvjednici, naime, u Dukatu vide glavnog krivca što je uvođenjem tržišnog izračuna otkupna cijena mlijeka od veljače sa 2,66 pala na 2,30 kuna. Tvrde kako je upravo Dukat prvi koji je samovoljno prekinuo tripartitni ugovor iz 2009. između mljekara, resornog Ministarstva i mliječne industrije, kojim se otkupna cijena u Hrvatskoj utvrđivala na osnovi tromjesečnog prosjeka cijena mlijeka u EU25. No, budući da je najveći, slijede ga i druge mljekare što će uništiti hrvatsku proizvodnju mlijeka i farmere te otvoriti vrata još većem uvozu.

Oglasio se i HSS koji u svom priopćenju zahtijeva od Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede, da odmah pristupi rješavanju problema, prije svega sredstvima za intervencije iz državnog proračuna te da se nastave mjere obustavljene 31. listopada 2011. do stabilizacije tržišta, a kako bi se zaštitili hrvatski proizvođači mlijeka od propadanja i kako bi se sačuvala egzistencija 5000 proizvođača, odnosno 20.000 stanovnika.

Komentara 66

OB
-obrisani-
22:54 16.02.2012.

STETA: Pa tko to bude platio? Ma dajte sirotinji.

OB
-obrisani-
09:13 16.02.2012.

ja tu nekaj ....ne kužim.......pa nemože proizvođać...prodavat proizvod po cijeni koju ON odredi.....kakvo je to tržište ??? . dali bi ja mogao...prodavati svoje proizvode...po cijeni koju ja...Želim??? . a ako ne....eeeee onda ću blokirati promet po Zagrebu...i...pristupe...Vladi .i..Ministarstvima... . ...Dukat..su...izdajnici....prodali...šoferčinoerčino Rajiću....za 1 kunu.....On je to prodao Francuzima ua dve milijarde.....naravno porez nije platio ni jednu lipu . pa kaj su mjekari....tada...čekali ????.......

AN
Antiša
19:12 16.02.2012.

Ovo je novackracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije