Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustanak u americi

New York bijesan: Bahati moćnici, ponizili ste našu Ameriku!

wall street
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
02.10.2011.
u 22:28

“Svi su uz nas, 99 posto Amerikanaca, a jedan posto nas gleda iz svojih skupih stanova na Manhattanu. Svakim danom bit će nas sve više!" odgovaraju prosvjednici policajcima

“Što vi mislite da nekoga predstavljate? Vi ste ništa! I maknite se s javnog prostora! Sve ćemo vas uhititi!”

Tim je riječima newyorški policajac, mašući palicom, urlikao na građane okupljene u subotu na Brooklynskom mostu, gdje su u prosvjedima tražili odgovornost financijskih mešetara za katastrofalno stanje američkoga gospodarstva.

“Svi su uz nas, 99 posto Amerikanaca, a jedan posto nas gleda iz svojih skupih stanova na Manhattanu. Svakim danom bit će nas sve više!”, odgovorio je policajcu Ian Bradley, prosvjednik koji je bio u skupini od 700 uhićenih u subotu poslijepodne u New Yorku.

700 uhićenih

Sve veća razlika između bogatih i siromašnih Amerikanaca, odnosno nekoliko postotaka onih koji i dalje zarađuju milijune na Wall Streetu i u velikim korporacijama i 40 milijuna građana koji žive na rubu egzistencije, te gotovo deset posto nezaposlenih, bili su dovoljni poticaj da krenu prosvjedi.

“Policija tvrdi da su bili prisiljeni uhititi prosvjednike na mostu jer nismo prijavili okupljanje. Narod se neće zaustaviti zatvaranjem, nego rješavanjem ekonomskih problema i vraćanjem starog sjaja američkoj ekonomiji u kojoj je bilo radnih mjesta za svakog Amerikanca i za milijune useljenika. Danas je ova zemlja uništena i pogažena bahatošću moćnika i njihovih političkih slugu”, poručuje Newyorčanin Kevin Walker.

Prosvjednike su podržale manje sindikalne skupine, što bi moglo pomoći u boljoj organizaciji budućih skupova, tvrde politički analitičari koji se slažu da ni jedna pobuna ili socijalni zahtjevi prema vladajućima ne može uspjeti bez vođe, odnosno lidera koji će suvereno pregovarati s političarima i predstavljati jasno artikulirane želje u medijima.

Među uhićenima u subotu je bila i novinarka New York Timesa Natasha Lennard koja je puštena nakon nekoliko sati, te za New York Post izjavila da se “na pola puta od Wall Streeta do Brooklynskog mosta odvojila skupina prosvjednika koja je željela blokirati prolaz mostom, a znali su da će policija reagirati jer je cilj bio da ih pritvore što dodatno pojačava interes javnosti i politike na pokret “Zauzmimo Wall Street”.

Ne želimo političare

Svjedoci subotnjeg okupljanja na Brooklynskom mostu novinarima su prepričali nevjerojatnu scenu u kojoj je stotine policajaca narančastom mrežom okružilo prosvjednike. Nitko nije uspio pobjeći, bili su kao ribe ulovljeni u mrežu i potrpani u policijske autobuse.

Dogovaraju nove akcije.

“U ovoj zemlji svi imaju pravo govora i prosvjeda”, poručio je kongresmen Charlie Rangel, koji je pokušao pružiti podršku prosvjednicima, ali oni su ga izgurali iz mase tvrdeći da ne žele biti pozornica političarima i njihovim izbornim ambicijama.

Analitičari tvrde da će se prosvjedi nastaviti i predviđaju da će rasti broj nezadovoljnika. Drže da će vrhunac licemjerstva biti kad netko od bogataša s Wall Streeta ponudi financijsku pomoć prosvjednicima. Službeni Washington za sada iz daljine promatra i šuti.

Ključne riječi

Komentara 422

ST
Startrack
00:20 03.10.2011.

Stase ti Marsijanac bunis malo ti 1200$ invalidske penzije. Treba ti jos. Krepaj sugo.

40
40godina
08:10 03.10.2011.

amerikaaaaa i engleskaaaaa bit će zemlja proleterskaaaaaa!!!!hi hi hihhhiihihihihiii

ST
Startrack
23:17 02.10.2011.

Ja sam u onih 1% sto nije uz njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije