Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK PRIZOR

Nevjerojatna snimka: Najrjeđi kit na svijetu snimljen tek drugi put u povijesti

Kit Omura
Facebook/Screenshot
12.01.2024.
u 13:47

Najrjeđi kit na svijetu tek je drugi put u povijesti snimljen na filmu, ovaj put u blizini obale Tajlanda.

Grupa turista na čarter-brodu u blizini Phuketa u Tajlandu primijetila je misteriozno potpuno bijelo stvorenje dok su bili na putovanju za Novu godinu. Snimili su par rijetkih kitova Omura (Balaenoptera omurai) koji su zajedno plivali u Andamanskom moru, a jedan od njih bio je potpuno bijel.

Materijal je podijeljen s nadležnicima i organizacijom za očuvanje okoliša ThaiWhales. Grupa je video objavila na Facebooku 5. siječnja, opisujući to kao "pionirsko izvješće" i "uzbudljivo otkriće u području morskog istraživanja", piše Daily Mail. Kasnije je na Facebooku objavljeno još nekoliko videa.

Snimka prikazuje potpuno bijelo stvorenje kako pliva uz čarter-brod dok turisti promatraju s oduševljenjem. "Wow", "Bože moj", može se čuti na objavljenim snimkama. Prema pomorskom stručnjaku Thonu Thamrongnawasawatu iz ThaiWhales, ovo je prvi put da je potpuno bijeli kit Omura uočen u Tajlandu.

Uočavanje životinje prijavljeno je Tajlandskom odjelu za morske i obalne resurse, koji su pokrenuli potragu za ovim jedinstvenim živim bićem. Nakon dana traganja, dužnosnici su priopćili da ga nisu pronašli, ali su primijetili barem četiri druga kita Omura u području. Plivali su i hranili se blizu otoka Phi Phi, otoka Honeymoon i otoka Coral.

VEZANI ČLANCI:

Inače, kit Omura najnovija je vrsta sisavaca koja je identificirana, prema stručnjacima iz organizacije Whale and Dolphin Conservation. Prvi su put primijećeni 2003. godine, ali tada kao mrtvi leševi, dok su prvi put živi viđeni 2015. godine.

Kitovi imaju dug i tanak tijelo koje ih čini "zmijolikima", a njihova leđna peraja je "mala i snažno zakrivljena". Omura kitovi također imaju jedan greben na prednjem dijelu glave, mogu narasti do 12 metara i težiti do 20 tona. Uobičajeno nastanjuju tropska i topla mora. Toliko malo se zna o kitovima Omura da znanstvenici nisu sigurni koliko ih ima te još uvijek uče o njihovoj rasprostranjenosti, veličini populacije i mogućim varijacijama u izgledu.

VIDEO Magičan prizor: Kit se pridružio plivačima, a neki su bili dovoljno hrabri i dotaknuti ga 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar barba_arba
barba_arba
15:08 12.01.2024.

Po samozatajnosti se bitno razlikuje od našeg predsjednika, po obujmu tijela si sliče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije