Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi-media

Hoće li uhićena Nevenka Jurak optužiti i Ivu Sanadera?

jurak
Foto: Screenshot: HTV
1/3
10.08.2010.
u 15:20

Jurak je uz Mladena Barišića jedan od glavnih likova u priči o namještanju poslova i izvlačenju novca iz državnih tvrtki.

Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke Fimi media koja je s državnim tvrtkama sklapala milijunske poslove, bliska prijateljica Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave i bivšeg rizničara HDZ-a, uhićena je u ponedjeljak u Primoštenu i sprovedena na ispitivanje u sjedište USKOK-a.

U srijedu kod suca
Uz Nevenku Jurak, policija je na ispitivanje istražiteljima USKOK-a prepratila i Anitu Lončar Papeš, zaposlenu u Fimi mediji, te Bojana Dimića, vlasnika tvrtke Onida. Istražujući malverzacije u državnim tvrtkama, USKOK i policija utvrdili su i nezakonitosti u poslovanju između tvrtki Nevenke Jurak i Bojana Dimića. Uz spomenutu zaposlenicu Fimi medije, USKOK ih sumnjiči da su se udružili kako bi ostvarivali naplatu fiktivnih računa za nepostojeće usluge. Posljedica mutnih poslova bila je, naravno, financijske prirode te su, jednostavno rečeno, na kraju strpali u džep čak 16,5 milijuna kuna!

>>Barišić: Moram biti kuš jer se i protiv mene vodi istraga


>>Ivo Sanader im preporučio poslove s tvrtkom Nevenke Jurak

Protiv troje osumnjičenika policija je nakon dovršetka obrade podnijela kaznene prijave USKOK-u koji će pak, doznajemo, na današnjem istražnom ročištu od suca istrage na zagrebačkom Županijskom sudu tražiti da se odredi jednomjesečni istražni zatvor N. Jurak i A. Lončar Papeš.

Uhićenjem ‘uspješne’ poduzetnice povećao se popis osoba čiji su prsti umočeni u pekmez, a bili su uživali od izuzetnog povjerenja premijera Ive Sanadera. Prije desetak dana, podsjetimo, u Remetincu je zbog mita završio i Željko Kljaković Gašpić, bivši član HEP-ove uprave, blizak bratu nekadašnjeg šefa Vlade don Vinku Sanaderu koji je, prema tvrdnjama hepovaca, svojedobno aktivno sudjelovao u kreiranju kadrovske križaljke u poduzeću.

Ime N. Jurak u javnosti se pročulo nakon što se doznalo za konspirativni sastanak u Banskim dvorima početkom 2007. na kojem je uz Ivu Sanadera i Mladena Barišića sudjelovalo i 20 članova uprava državnih tvrtki, prema političkom opredjeljenju uglavnom kadar HDZ-a. Predstavnicima državnih poduzeća tada je bilo posve jasno sugerirano da sve poslove vezane uz marketing i promidžbu povjere Fimi mediji te je ubrzo nakon ovog sastanka započeo i poslovni procvat tvrtke N. Jurak, do tada prilično anonimne u poslovnim krugovima. Na listi poslovnih suradnika Fimi medije bile su Hrvatske autoceste, Hrvatska poštanska banka, Croatia osiguranje, HEP, Hrvatska pošta...

Većina članova uprava tih tvrtki već je grijala stolac pred istražiteljima USKOK-a i policije te neko vrijeme provela iza zatvorske brave. S obzirom na to da se klupko korupcijskih afera još uvijek raspleće, bit će zanimljivo pratiti kojom će se novom klijentelom puniti Remetinec te hoće li se ondje nakon bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca “odmarati” još poneki od bivših ili sadašnjih dužnosnika.

Financirali HDZ?
Jer, prema nekim informacijama, poslovi koje je sklapala Fimi media zapravo su bili samo kulisa za izdašno financiranje stranačke blagajne HDZ-a. Budući da USKOK već ima pouzdanika, sudionika sastanka na kojem je Sanader dijelio upute šefovima tvrtki, koji je istražiteljima predočio korisne informacije i javno prozvao bivšeg čelnika Vlade zbog korupcije, nameće se pitanje hoće li možda i Nevenka Jurak odlučiti surađivati s tijelima kaznenog progona te im otkriti ime osobe prema čijem je nalogu poduzimala sve poslovne aktivnosti te na čiji je račun novac zapravo odlazio.

Nije nemoguće. Dr. Ljubo Bušić, predsjednik uprave Montinga, jedan od osumnjičenih zbog višemilijunskih malverzacija u HEP-u, priznao je nedavno istražiteljima da je 600.000 kuna mita koje je dao radi dobivanja posla zapravo završilo kao dar u stranačkoj riznici vladajuće stranke.

>>Nevenka Jurak: Barišić i ja nismo ljubavnici i ne živimo zajedno

Komentara 150

64
64goran64
12:30 11.08.2010.

Kad ste se već dotakli Tuđmana nije on postao lopov 1991.Pitajte njegove zagorce,oni znaju da je još kao mladić bio kokošar i luftiguz.

EA
eagles
22:26 10.08.2010.

Ona nije nikome ništa ukrala. Netko joj je uplatio novac poreznih obveznika, a ona ga je samo proslijedlila HDZ-u. Pravi lopovi su oni koji su joj novac uplatili i oni koji su taj novac kasnije dobili! Ona je vjerojatno zadržala samo sitnu proviziju.

Avatar sawanah
sawanah
17:08 10.08.2010.

@Boras, vi \"Hrvati\" iz RS možda bi pobijedili u tom takmičenju LOPOVLUKA, kako veliš. E, majstore, tek je prošlo 15 godina od kako si otišao iz HR a već si zaboravio \"maternji \" jezik, hrvatski se veli natjecanje a ne takmičenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije