Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova istraga

Neven Jurica platio put u SAD i drugoj kćeri Ive Sanadera?

sanader
Foto: Marijan Delija/24sata/Pixsell
1/4
Autor
Ivanka Toma
27.09.2010.
u 21:51

Ne dokaže li Sanader da je vratio novac za sporne karte, mogao bi kazneno odgovarati za djelo poticanja.

Bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u i šef hrvatske misije pri UN-u u New Yorku Neven Jurica službenom karticom nije plaćao avionske karte samo starijoj kćeri bivšeg premijera Ive Sanadera nego je u Ameriku na račun hrvatskih poreznih obveznika putovala i mlađa kći, Bruna Sanader!

Usputna stanica

Ovu informaciju neslužbeno nam je potvrdio visoki izvor iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), koji napominje da se trenutačno u vezi s Juričinim troškovima u MVP-u vodi nova, dubinska revizija. Dok se nakon otkrića Večernjeg lista kako je Jurica starijoj kćeri bivšeg premijera glumici Petri Sanader platio put od Zagreba do SAD-a MVP promptno oglasio priopćenjem da je Sanader odmah vratio novac za avionsku kartu, pitanje je li vratio i trošak za Brunu ostalo je bez odgovora.

Iz izvora koji su dobro upoznati sa slučajem doznajemo da je USKOK ovih dana MVP-u poslao zahtjev za dodatnim podacima o troškovima koje je Jurica imao na službenim računima i karticama u razdoblju od 2004. do 2008. godine. U tome je razdoblju kroz račune kojima je raspolagao navodno prošlo milijun dolara, no sudski postupak pokrenut je za trošak u iznosu od 677.000 kuna.

USKOK je, naime, slijedio kaznenu prijavu MVP-a u kojoj je navedeno kako je od 2004. godine pa nadalje Jurica načinio trošak u iznosu od 677.000 kuna koji ničim nije pravdao, i to 2007. i 2008. godine, a da je prijašnjih godina trošio pošteno.

Pokazalo se, međutim, da kaznena prijava nije sve obuhvatila, o čemu svjedoči i putovanje Sanaderove kćeri 2006. godine te činjenica da se Juričina kartica peglala i za avionske karte obitelji predsjednika Sabora Luke Bebića na letovima unutar SAD-a.

Pritom su, tvrde upućeni u cijeli slučaj, prezimena Sanader i Bebić samo vrh ledenog brijega na listi troškova s Juričine službene kreditne kartice.

USKOK stoga od MVP-a, odnosno ministra Gordana Jandrokovića, traži da utvrdi je li pri kontroli Juričinih troškova i prijavi koja je prošle godine išla USKOK-u greškom došlo do ispuštanja cijelog niza spornih računa ili je posrijedi namjera da se dio zloporaba zataška.

U MVP-u pak ističu da je dan nalog da se pročešljaju svi sporni računi, da nadležnim tijelima odgovaraju na svaki zahtjev i da je upravo zbog sumnje na koju upozorava i USKOK sada zatražena dublja revizija poslovanja. Naš sugovornik naglašava i to da su se sporni računi namnožili prije dolaska Gordana Jandrokovića na čelo MVP-a te da je upravo na njegov zahtjev došlo do reorganizacije Ministarstva i pojačanih kontrola i nadzora koji su otkrili Juricu. Poanta je, tvrdi naš sugovornik, da se s nepravilnostima koje se utvrde upozna više ljudi kako bi se suzbila mogućnost da se nešto skrije i nekoga zaštiti. Kažu i da je u MVP-u uveden novi informatički program kojim se svi troškovi prate na dnevnoj bazi.

No, nova istraga koja je potaknuta otkrićima da su se preko službene kartice veleposlanika u SAD-u častili članovi obitelji dužnosnika trebala bi rezultirati novim kaznenim postupkom protiv samog Jurice. Njemu se ne može više suditi za nelegalne troškove u 2007. i 2008. godini jer je za to nepravomoćno već osuđen na godinu i pol zatvora, no izvjesno je da će se protiv njega napisati optužnica za sve neopravdane troškove od 2004. do 2007. godine, što obuhvaća i putovanja Sanaderove kćeri.

Nelegalne usluge

Nova istraga preispitat će i kaznenu odgovornost korisnika nelegalnih usluga bivšeg veleposlanika u SAD-u. To znači da je bivši premijer Ivo Sanader također u zoni kaznene odgovornosti, posebno ako ne dokaže da je doista i vratio novac za avionske karte. Budući da je Jurica osuđen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, Sanader, ali i ostali koji su bili čašćeni bez ikakve osnove, trebali bi odgovarati za kazneno djelo poticanja.

USKOK od MVP-a traži među ostalim i dokaz da je Sanader vratio novac za kartu starije kćeri. Ispituje i je li L. Bebiću kartu za letove unutar SAD-a uz Juricu platio još i Sabor.

Komentara 109

Avatar zanusi13
zanusi13
19:06 28.09.2010.

Evo ga, premijerkin \'maxi tampon\' Pippo9 ponovno u akciji... On piše i mi to pročitamo i odmah nam je lakše.... Pippo9 - povećana moć upijanja, antiseptička svojstva i otklanja neugodne mirise iz \'središnjice\' (čitaj; \'premijerkine duplje\') Kakav neuki šaban...

UK
Ugo Kajvez
23:50 27.09.2010.

To mu 120 posto sigurno nije JEDINA krađa love ...... ziher ima masnijih krađa za koje se još nezna ..........

PO
Ponosnamojaje
13:22 28.09.2010.

Ovih dana jako puno se priča o pranju novca preko kredita Hypo-banke. Ali, nisu ni Austrijanci jedini smislili toplu vodu pa bi mogli o pranju novca nešto naučiti i u Hrvatskoj. Nisam sasvim siguran da li se ovom hrvatskom metodom novac pere ili se novac hrpimice \'dere\'. Pa prosudimo sami kako se odvija taj \'perpetuum mobile\', uvjetno rečeno, naših \'derača novca\': Mi, redoviti poreski obveznici putem državnog harača plaćamo među ostalim i Ministarstvo naše, hrvatske kulture, kojim upravljaju gospoda Božo Biškupić i Čedo Višnjić. Oni, iz tog našeg novca šakom i kapom daju novčanu pripomoć povratniku Radi Šerbedžiji za kulturološke potrebe njegove \'umjetničke čerge\' zvane Ulysses; po naški Odisej. Zatim Rade s tim novcem iznajmi barke, brodicu zvanu Krasnica ili HRM-vojne glisere kako bi dovezli drage goste s kopna na kupanje. I to ne bilo kakve goste nego SDP-ovce, saborske zastupnike i njihovu svojtu na čelu s Nenadom Stazićem žedne kraljevsko-learske kulture, mora, sunca, \' Žuje\' i ćevapa. Konačno, zašto Rade ne bi pozvao i hrvatske političke uglednike kad su dosada njegovi gosti bili samo \'stranci\' poput Zdravka Čolića, Đole Balaševića i drugih, srodnih im \'inostranih umetnika\'. Jasno da naš predsjednik-nabijen \'filingom\' za umjetnost-ništa nije znao o kakvim se gostima radi. On je kao vrhovnik RH tek izdao naređenje zapovjednicima vojnih HRM-glisera da se stave na raspolaganje velikom hrvatskom umjetniku Ulyssesu, alias Radi Šerbedžiji, i svim njegovim gostima od Stazića do Opačićke, prijatelja, \'neputa\', kumova i zetova, dakako. Tko zna, možda ga već sutra naš Vrhovnik Ivo Josipović uzdigne na čin kontraadmirala. Premda pečenjar ćevapa , brat Nenada Stazića – Darko - demantira ovu, eto, provokativnu medijsku \'insinuaciju\' glede njegove slasne \'spize\', ne bi bilo nikakvo čudo da jedan siromašni kulturološki djelatnik zaradi nešto i u \'fušu\'; ta, znamo dobro kakva im je mizerna plaća. Ali sasvim je druga stvar kad se za \'mukteševinom\' polakome naši, dobro i predobro plaćeni saborski zastupnici koji se ponose titularom \'socijale\' u nazivu stranke. I ne samo to, što će reći njihova biračka baza kad na taj način sami sebi ruše mukom stečeni visoki pedigre časnih narodnih deputata? Uza sve naše poštovanje prema lijepoj umjetnosti, glumi, filmu i kazalištu ne možemo se oteti dojmu da se i na Titovim Brijunima, na Vangi i drugdje, stvara jedan kvazi-bastion umjetnosti u dlaku jednak bastionu kripto-znanosti zvanom \'Medils\'! Da, da to je onaj Institut koji se jalovo bavi istraživanjem \'eliksira mladosti\' a na čelu mu je Miroslav Radman. Institut je poput \'Radine čerge\' smješten također u jednom bivšem Titovom objektu vili \'Dalmacija\' u Splitu. Oba ta objekta pretvorila su se u apartmane privatnog turizma namijenjene za razuzdane bakanalije uskog kruga bliskih poznanika, potomaka, rodbine, kumova i zetova, a račun plaćaju poreski obveznici. Pa, deru li deru, ljušte li ljušte ovu muku hrvatsku, i to mukte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije