Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u izraelu

Netanyahu ostao najjači, najveće iznenađenje nove stranke na sceni

izrael (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
22.01.2013.
u 23:07

Golemo iznenađenje je izrazito dobar izborni rezultat sasvim nove stranke Yesh Atid koja je osvojila 19 mjesta.

Izlazne ankete objavljene neposredno nakon zatvranja birališta pokazale su da koalicija Likud-Beitenu koju predvodi dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje ostaje najjača politička snaga na izraelskoj političkoj sceni sa osvojenim 31 mjestom u Knessetu.

No to je ipak puno manje od dosadašnja 42 mjesta, pa bi i slaganje kaolicije moglo biti nešto zahtjevnije. Golemo iznenađenje je izrazito dobar izborni rezultat sasvim nove stranke Yesh Atid koja je osvojila 19 mjesta. O tome koliko je to uspjeh govori činjenica da ju je prije točno godinu dana osnovao novinar i televizijski voditelj Yair Lapid. Stranka ljievoga centra Hatnuah koju je nakon izlaska iz Kadime osnovala bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni dobiva sedam mjesta, što je također vrlo dobar rezultat, dok Kadima nije prešla izborni prag i vjerojatno ostaje bez zastupnika u Knessetu. Očekivanih dvanaest mjesta dobila je takođe nova stranka „Židovski dom“, dok su arapske stranke osvojile devet mjesta. Ultraortodoksni Shas dobiva 11 mjesta. Izralski mediju su nakon objave izlaznih anketa izračunali da je desno-ortodoksni blok dobio 61, a blok lijevoga centra 59 mjesta. Naoko ovo može izgledati kao potpuno neizvjestan reuzltat, no politička matematika ipak je ponešto drugačija.

- Koalicija Likud-Beitenu je ostala najjača politička snaga, kolaicija koja je osvojila najviše glasova i mjesta u Knessetu. Iako nije apsolutni pobjednik, onaj tko dobije najviše mjesta u prednosti je kod formiranja koalicije. Yair Lapid i njegova stranka zaista su veliko iznanđenje ovih izbori i njega više nitko neće moći zaobići kao jakog političkog partnera. Očekujem da bi premijer Netanyahu mogao početi s koalicijskim prgovrima krajem idućeg tjedna kada budu poznati službeni i konačni rezultati izbora. Ne očekujem da će pregovori o stvaranju koalicijske vlade biti teški i dugački, no premijer će morati jasno donijeti odluku o tome u kojem smjeru ići buduća vlada - objašnjava nam Yosef Amrani, veleposlanik Države Izraela u Hrvatskoj. On takođetr procjenjuje da će Netanyahu mudro sklopiti vladu u kojoj će biti partneri s lijevoga centra, iz desnice i jedna stranka vjerskog usmjerenja i da bi tako mogao dobiti solidnu većinu u Knessetu od barem 69 mjesta.

- Ovi izbori bili su vrlo iznanađujući. Vlada je postigla mnogo, no birači su glasanjem za Yaira Lapida pokazali da izrealska javnost želi nešto novo na političkoj sceni - kaže nam veleposlanik Amrani koji ne vjeruje da bi stranke lijevoga centra mogle nešto poremetiti i pokušati stvoriti koaliciju lijevoga centra prvenstveno zato jesr su one međusobno vrlo različite, pa lijevi centar nije ujedinjen.

>>Izrael odlazi udesno, a palestinska država daleko u povijest

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
23:31 22.01.2013.

Meni se pak čini da je Netanyahu svojom nerazumnom radikalnom politikom samo sebe oslabio, a ojačao ekstremnu desnicu. Pitanje je i koliko će uspjeti opstati na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije