Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Engleska gori

Neredi u Londonu odnijeli i prvu žrtvu, preminuo muškarac (26)

neredi (1)
REUTERS
09.08.2011.
u 07:37

Britanski premijer David Cameron prekinuo je godišnji odmor. Za četvrtak je sazvao izvanrednu sjedicu Parlamenta.

Neredi u Velikoj Britaniji odnijeli su i prvu žrtvu. Na jugu Londona u Croydonu preminuo je 26-godišnji muškarac na čiji su automobil pucali. Mladić je preminuo u bolnici, a ranjen je u noći na utorak. Policija istražuje okolnosti smrti ovog Britanca, javlja BBC.

Veliki ulični neredi koji su u subotu počeli u londonskoj četvrti Tottenham, a nastavljeni su u nedjelju i ponedjeljak diljem Londona, proširili su se i na druge engleske gradove.

BBC javlja da je noćas do razbijanja i paljenja bilo i u Birminghamu, Liverpoolu, Manchesteru i Bristolu. U Londonu je gorjela i četvrt pod imenom Peckham koja se proslavila kao mjesto stanovanja Delboya i Rodneyja iz popularne serije "Mućke".

Britanski premijer David Cameron vratio se s godišnjeg odmora u Italiji. Najavio je da će večeras na ulice Londona uputiti čak 16.000 policajaca kako bi se uhvatili u koštac s "bolesnim" slikama nasilja od proteklih večeri. Najavio je da će u četvrtak biti sazvan Parlament kako bi se raspravilo o svemu. Cameron će predsjedati kriznim stožerom koji bi trebao donijeti mjere za suzbijanje uličnih nereda koji se šire Engleskom.

U London je, inače, poslano dodatnih 1700 policajaca kako bi pomogli u suzbijanju huliganskog razbijanja trgovina i automobila, pljačke i paleži. Dosad su uhićena najmanje 334 izgrednika, a protiv 69 već su podignute optužnice.

Podsjetimo, nervoza se proširila nakon što je 29-godišnji Mark Duggan poginuo u razmjeni vatre s policijom. Stanovnici Tottenhama najprije su se okupili pred policijskom postajom zahtijevajući "pravdu", no prosvjed se intenzivirao i kulminirao bacanjem zapaljivih bombi po svemu što se kreće. U subotu su nastradali policijski automobili, autobus na kat, brojne prodavaonice, a sličan su kaos napravili i huligani koji su u nedjelju krenuli oponašajući nerede iz Tottenhama.

Štete se još uvijek zbrajaju, a osim onih materijalnih na londonskoj je policiji težak zadatak da povrati povjerenje i stanovnika i turista kako je London jedan od najsigurnijih gradova na svijetu.

Nasuprot  huliganima, ostali stanovnici Londona krenuli su u kontraakciju saniranja štete. Na Twitteru je pokrenuta akcija "riot clean up" i poziv na čišćenje opustošenih krajeva Londona i ostalih neredima zahvaćenih gradova. Sve informacije dostupne su na stranici Riot Clean Up, gdje su navedene lokacije koje treba očistiti od krhotina stakla i pokušati vizure gradova vratiti na staro. Na toj stranici može se naći i popis stvari koje treba treba ponijeti, na primjer, vreće za smeće, rukavice, metle, a sudionici čišćenja pozvani su i postaviti svoje slike sa saniranja na Twitter, kao kontru fotografijama koje su preplavile tu društvenu mrežu tijekom huliganskih nereda, a koje su huligani sami snimili i postavili na internet.

>>Pametna tehnologija pomogla je huliganima u paljenju Londona

Komentara 530

OB
-obrisani-
08:23 09.08.2011.

Sto se sije to se zanje

ST
Stockholm
10:23 09.08.2011.

Idem ja gospodo, a vi, strucnjaci, od kojih ni jedan jedini nije nikada boravio u Britaniji, onanirajte dalje.

RE
@rea
10:56 09.08.2011.

Riznice, zar ti nisi Slaven ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije